Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten újra több hónapos csúcsra nőhet az amerikai WTI kőolaj jegyzése, miután az USA és Kína gazdasági teljesítményének erősödését jelző makroadatok jelentek meg - derül ki a CNBC-nek nyilatkozó elemzők többségének jóslataiból. A WTI ára a hajnali kereskedésben 96 dollár/hordóra mérséklődött, részben azért meg a befektetők zsebre tették a profitjukat, részben azért, mert a növekvő dél-európai politikai bizonytalanság miatt - spanyol pártfinanszírozási botrány, olasz választások kimenetele - erősödtek az európai válság elmélyülésével kapcsolatos félelmek.

Az WTI határidős jegyzése nyolc egymást követő héten át nőtt, ami a benchmark olajfajta leghosszabb hegymenete 2004 óta. Az áraknak támaszt adó tényezők közül kiemelkedik a Mexikói-öbölből származó energiahordozót az oklahomai elosztóközpontba szállító Seaway vezeték kapacitása. A Commerzbank elemzőinek várakozása szerint ez a negyedik negyedévig korlátozott maradhat, ami határt szab a kínálat növekedésnek. Az AP hírügynökség adatai szerint USA-ban januárban gallononként 3,32 dollár volt az olaj ára, ami a valaha mért legnagyobb első havi átlag, igaz, öt centtel elmarad a tavalyi rekordszinttől. Az elmúlt két hétben 13 centtel, 3,42 dollárra ment fel a tankba való ára.

Félelemprémium

A kitartó politikai bizonytalanság a Közel-Keleten és Észak-Afrikában állandó idegességet generál a piacon, ám elemzők szerint ez - egyfajta félelemprémiumként - már beépült a londoni Brent árába. Más szóval az olajexport leállásának kockázata miatt várhatóan egyelőre nem emelkedik tovább a Brent jegyzése. Az elmúlt hónapok eseményei Szíriában, Egyiptomban és Líbiában korábban megdobták volna az olaj árát, ám most nem tapasztaltuk ezt - támasztja alá az előbbi állítást Phil Flynn, a chicagói Price Futures Group vezető elemzője.