Tovább drágulnak az élelmiszerek Oroszországban

Az orosz gazdasági miniszter szerint jövőre is folytatódik az élelmiszerek árának emelkedése.
Napi.hu, 2014. december 10. szerda, 12:58
Fotó: Reuters

December elejéig idén 13,1 százalékkal mentek feljebb az élelmiszerárak Oroszországban, az általános infláció 9,1 százalékos volt - közölte Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter.

Az emelkedés a jövő év első negyedében folytatódik, utána lassul, de 2015 végére az élelmiszerek így is 9,5-10 százalékkal lesznek magasabbak mint idén - idézte a TASZSZ. A helyzet javulását a miniszter attól várja, hogy a hazai termelők alkalmazkodnak az embargó és a szankciók miatt megváltozott piaci helyzethez és sikerül diverzifikálni az élelmiszerek importját. A moszkvai jegybank is úgy becsüli, hogy 2015-2017-ben már enyhülni fog a nyugati szankciók hatása.

Uljukajev elismerte, hogy az áremelkedésben az élelmiszer-behozatal korlátozása mellett meghatározó szerepe volt a rubel értékvesztésének, ami emelte az import cikkek árát, de jövőre számít a hazai valuta stabilizálódására. Mint mondta, az orosz termelők már elkezdtek alkalmazkodni az új helyzethez, így például a hústermelés növelésének köszönhetően novemberben a húsárak emelkedése már kisebb volt az általános élelmiszerárakénál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2014.12.10 13:27

Illiberek, tenyleg ezt a sorsot kivanjatok Magyarorszagnak is???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html