Feltétlenül szükséges lenne annak az időszaknak a meghosszabbítása, amelyet az ukránok legálisan Lengyelországban tölthetnek és továbbra is biztatni kell őket, hogy jöjjenek az országba munkát vállalni. Például a lengyel-ukrán házasságban élőket kellene bátorítani. Ez a véleménye a lengyel munkaadóknak a Business Insider Polska cikke szerint.

Kulcskérdés a fizetés, a jelzáloghoz. A lakhatás megoldása a fiataloknak lehet nagyon vonzó. A munkaadók szerint ki kell bővíteni azon országokat listáját, ahonnan a lengyelek dolgozókat várnak, s egyszerűsített eljárás után alkalmazhatnak. Itt elsősorban Indiáról, a Fülöp-szigetekről, Nepálról és Bangladesről van szó.

Ma már minden tizedik lengyel cégben dolgoznak ukránok. A munkaadók egyre szívesebben fordulnak kelet felé munkásokat keresve, mert a hazai piacon munkaerőhiány van. A nagyvállalatok 39 százaléka, a közepes vállalkozások 21, a kisebbek 16 százaléka alkalmaz ukránokat - derül ki a Personnel Service munkaközvetítő megbízásából készült felmérésből. A cégek további 14 százaléka keres ukrán dolgozót minél előbbi belépéssel.

A fotó forrása: Shutterstock.