Az ellenzék ugyan felfüggesztette majdnem egy hónapja tartó parlamenti tüntetését Lengyelországban, de a belpolitikai válság csak lecsillapodni látszik, nem megoldódni - derült ki a gazeta.pl tudósításából. A 2017-es költségvetés ügye valószínűleg eldőlt, miután a szenátus rábólintott a törvényre, s így azt már csupán alá kellett írnia a kormánypárti államfőnek, amit pénteken meg is tett.

Az ellenzék megkérdőjelezi a költségvetés legitimitását, miután nem a Szejm üléstermében, az ellenzéki pártok képviselőinek jelenlétében fogadták el december végén, hanem egy különteremben, ahol csak a kormánypártiak foglaltak helyett. Eközben ugyanis az ellenzéki politikusok egy része megszállva tartotta az üléstermet, tiltakozásul azért, mert a kormánypárti házelnök korlátozni akarta a sajtó munkáját a parlamentben.

Felfüggesztették

A karácsonyi és újévi törvényhozási szünet után a héten kellett volna újra összeülnie a törvényhozásnak, ám az ellenzéki politikusok továbbra is megszállva tartották az üléstermet, részben azt követelve, hogy szavazzanak újra a büdzséről. A Polgári Platform (PO) vezetője, Grzegorz Schetyna végül másfél napi huzavona után közölte, hogy felfüggesztik a demonstrációt. Ezt követően a Szejm marsallja január 25-ére halasztotta a munka folytatását.

A mérsékelt jobboldali PO vezetője leszögezte, hogy a demonstráció befejezése nem jelenti a tiltakozásuk végét. Ha a parlamenti demokráciát, az alkotmányos jogokat megszegik, visszatérnek a tüntetésekhez. Kérelmet nyújtanak be Marek Kuchinski szejmelnök visszahívására, mert ő a felelős ezért a konfliktusért - tette hozzá, megígérve, hogy ha kell, ugyanúgy fognak küzdeni a demokráciáért és a jogállamért, mint az 1980-as évek nagy demonstrációi idején.

De minek?

A két másik ellenzéki párt, a Modern és a parasztpárt az alkotmánybíróság elé akarja utalni a büdzséről szóló törvényt felülvizsgálatra. Ez az ötlet azonban elvetéltnek látszik, tekintettel arra, hogy a testületnek csak kormánypárti tagjai vannak.

Joachim Brudzinski, a házelnök helyettese bejelentette, hogy azoknak a képviselőknek, akik elfoglalták az üléstermet, viselniük kell ennek következményeit.

A kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja a házszabály módosításával akarja elejét venni annak, hogy a jövőben hasonló demonstráció történhessen a parlamentben. A párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski úgy véli, hogy a tiltakozás résztvevői jogszabályt sértettek, amiért büntetőjogi felelősség terheli őket..