Tovább feszítik a húrt az oroszok

Jóval messzebb került a béke Ukrajnában a szeparatista területeken tartott választások miatt, mint amilyen messze volt a múlt héten - véli az EU külügyi főmegbízottja. Az oroszokat nem zavarja, hogy névjegyzékek nélkül tartották meg a szavazást.
Napi.hu, 2014. november 3. hétfő, 09:10

Az Európai Unió illegálisnak tartja azokat a választásokat, amelyeket a hét végén tartottak Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt lévő területeken. A szavazás új akadályt emelt a béke felé vezető úton - mondta Federica Mogherini, az EU külügyi főmegbízottja. Az USA szintén illegitimnek tartja a szavazásokat, kijevi központi kormány komédiának minősíti a választásokat.

A lázadók kezén lévő két önmagát népköztársaságnak nyilvánító terület, Donyeck és Luhansk lakói olyan szavazáson vehettek részt, amelyen nem voltak névjegyzékek, következésképpen nem volt akadálya annak, hogy bárki többször leadja a voksát. A szeparatisták parlamenti választásról beszélnek - egy héttel korábban azért akadályozták meg az ukrán képviselőválasztást a kezükben lévő területeken, mert függetlennek nyilvánították magukat Ukrajnától.

Népakarat

Oroszország mindezek tudatában jelezte, hogy "tiszteletben tartja a népakaratot", amely a hét végi szavazásokon megmutatkozott, azaz elismeri a választások eredményét. Emellett felszólította a kijevi vezetést és a lázadókat, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Az EU álláspontja szerint a szeptemberi minszki megállapodásnak megfelelően az ukrán törvényeknek megfelelően kell helyi választásokat tartani a két kiszakított régióban is. Ezzel szemben Roman Ljagin, a donyecki választás lebonyolításáért felelős bizottság vezetője úgy értékelte a voksolást, hogy az nagyobb legitimitást adott a két régió vezetőinek és lehetővé teszi, hogy növeljék távolságukat Kijevtől.

Népbíróság

Az választási eredmények egyébként a szavazatok jó részének összeszámlálása után a várakozásoknak megfelelőek. Alekszander Zaharcsenko több mint hetven százalékos szavazati aránnyal lett a donyecki "népköztársaság", Igor Plotnyickij több mint 60 százalékos támogatottsággal a luhanszki "népköztársaság" miniszterelnöke - derül ki a BBC összefoglalójából.

A hét vége további híreként jelentette brit hírügynökség, hogy helyi források 90 rakétavetőkkel és egyéb fegyverekkel felszerelt, katonai jelzés nélküli teherautót láttak mozogni a lázadók kezén lévő területen. Az ukrán hadsereg jelentése szerint tovább érkeznek a katonák és a  hadifelszerelés Oroszországból az elszakított térségekbe. A felkelők vezetői bejelentették, hogy "népbíróság" elé idéztek két nemi erőszakkal vádolt személyt, akik közül egyet halálra ítéltek.

HOZZÁSZÓLÁSOK