Az Északi áramlat 2 gázvezetékprojekt vezetése biztos benne, hogy az ellentmondásos csőkígyó építését 2019 vége előtt befejezik - írta a Business Insider lengyel kiadása. Ezzel dacolnak az Európai Bizottsággal és Dániával, amelyek új jogi akadályokat állítottak szembe az építkezéssel. Ukrajna, Lengyelország és Szlovákia azt kifogásolják, hogy a tranzit megszűnésével csak az oroszok járnak jól, egyesek a brexithez hasonlóan rombolónak tartják a projektet.

A Paul Corcoran pénzügyi vezető meggyőződését fejezte ki, hogy minden a tervek szerint halad majd, ennek megfelelően az első engedélyeket még ebben a hónapban megkaphatják. Öt ország illetékes hivatalainak kell beleegyezniük a vezeték nyomvonalán folytatandó munkákba.

Dániában a múlt hónap végén elfogadtak egy jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy megtiltsák a csövek lefektetését az ország felségvizei alatt. Az új szabály valószínűleg januárban lép hatályba, akkor derül ki, hogy a külügyminiszter él-e a törvény adta lehetőségével az építés korlátozására. Amennyiben így lesz, akkor a projekt irányítói megfontolják a vezeték nyomvonalának megváltoztatását.

Az Európai Bizottságnak azzal kapcsolatban vannak fenntartásai, hogy az északi áramlat tengeralatti része az EU-s jog alá tartozik-e. Az orosz Gazprom szerint az EU 3. energiacsomagjának nem kell érintenie EU területén lévő víz alatti vezetékeket.

A nyitókép forrása: Reuters