Negyedéves bázisú alapon a GDP-növekedés 2 százalékos volt a második negyedévben és 1,5 százalékos az elsőben. A növekedés üteme kissé gyorsabb volt, mint amit a piaci elemzők vártak, ők éves alapon 7,4 százalékos, negyedéves alapon 1,8 százalékos bővülésre számítottak.

A növekedés motorja az állami gazdaságélénkítés volt, ezt támasztja alá, hogy júniusban jelentősen megugrott az állami tulajdonú bankok hitelezési tevékenysége, ellensúlyozva a gyenge exportot. A kínai bankok hitelezése júniusban elérte a 174 milliárd dollárt.

Az elemzők nagy része óvatos, szerintük mivel a gazdaság nem önerőből érte el ezt a növekedési ütemet, ezért valószínűleg további állami támogatásra lesz szükség az év hátralevő részében is, hogy meglegyen a 2014-es évi 7,5 százalékos növekedés.

A kínai állami statisztikai hivatal szóvivője szerint sem szabad teljesen optimistának lenni, mert bonyolult a gazdasági helyzet. Egyes iparágak éppen átalakulóban vannak, ez lassítja a növekedés ütemét. A szóvivő szerint az ingatlanpiacon is olyan változások történnek, amelyek rövidtávon a növekedés ellen hatnak.

A statisztikai hivatal szerint a lakossági fogyasztás 4 százalékkal, a beruházások pedig 3,6 százalékkal segítették a GDP-növekedést, így megvalósulni látszik a kínai kormány célja, hogy csökkentse a beruházások és a külkereskedelem túlsúlyát.

A GDP-adatok mellett szerdán megjelent, hogy júniusban éves alapon számolva a kiskereskedelmi forgalom 12,4 százalékkal bővült, az ipari termelés 9,2 százalékkal nőtt.