A kormány Fürjes Balázs államtitkáron keresztül újfent megüzente: nem ad több pénzt az állatkerti Biodómra - írja a Népszava. Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett projekt 2017-re már 55 milliárd forintra hízott, Fürjes Balázs Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata alapján azonban jelenleg már 62,8 milliárdnál tart a cech.

Tízmilliárdos kupola

A kupola kivitelezése 33,5 milliárdba kerül. Az ehhez kapcsolódó egyéb költségek után közel 6 milliárd marad az állami támogatásból, feltéve persze, hogy megkapja a főváros a pénzt - mondta a napilapnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója arról tájékoztatta az új városvezetést, hogy a kívánt látogatóélmény kialakításához még 20 milliárd forintra lenne szükség.

Túlzás lenne?

Kiss Ambrus azonban azt mondta, hogy ehhez semmiféle alátámasztó pénzügyi terv nem készült. Az új városvezetés túlzónak tartja ezt az igényt, ezért a projekt teljes körű állapotfelmérésével bízta meg az Enviroduna Kft.-t, amely eddig is végzett utóellenőrzéseket a projektnél.

Ennek eredményeként egyebek mellett látni akarják azt is, hogy a Biodóm befejezésére milyen változatok lehetségesek. Az Enviroduna 4-6 hónapot kért a beruházás megnyugtató lezárásához szükséges stratégia kialakítására.