Tovább hosszabbíthatják az oroszok elleni szankciókat

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon dönthetnek az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciók meghosszabbításáról - közölték név nélkül nyilatkozó EU-tisztségviselők az MTI-vel.
Inforádió, MTI, 2015. december 14. hétfő, 08:22
Fotó: MTI/EPA

A tagországok unióhoz akkreditált nagykövetei eredetileg szerdán terveztek megállapodni a büntetőintézkedések hatályának hat hónappal való meghosszabbításáról, ez azonban Olaszország váratlan közbelépése miatt végül nem sikerült.

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy ezúttal sem sikerül majd tető alá hozni a megegyezést, és csak az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján lesz megállapodás.

A tanácsülés első napirendi pontja a Keleti Partnerség lesz, ezután pedig tárgyalni fognak a terrorizmus elleni harc terén való együttműködésről, valamint Irak és Líbia kérdéséről.

Az uniós szakminiszterek informális reggelijére lett és finn kezdeményezésre meghívták Vladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert is, aki hétfő este Alexander Vershbow-val, a NATO főtitkárhelyettesével fog tárgyalni. Az ebéden pedig Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője lesz jelen.

HOZZÁSZÓLÁSOK