Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vonatkozó törvénytervezetet a honatyák 152 szavazattal 141 ellenében fogadták el. A javaslatot kizárólag a kormánykoalíció pártjainak, vagyis az Alekszisz Ciprasz vezette, baloldali Szirizának és jobboldali Független Görögöknek (ANEL) a képviselői támogatták. Az ellenzéki pártok, élükön a jobboldali Új Demokráciával egységesen ellene szavaztak.

A parlamenti döntés megnyitja az utat a Görögországnak szánt hitelek egy újabb, 2,8 milliárd eurós részletének folyósítása előtt, ami június óta váratott magára a hitelezőkkel folytatott tárgyalások elhúzódása miatt. A rendőrség szerint mintegy félezren tüntettek kedd este Athénban a parlament épületénél az állami vízszolgáltató társaságnál (EYDAP) működő szakszervezetek és a közműcégek "elkótyavetyélését" elítélő kisebb baloldali pártok felhívására.

Az új törvény - amelyet az elmúlt évek más megszorító intézkedéseihez hasonlóan sürgősségi eljárással fogadtak el - egyebek között a görög árampiac átszervezéséről, a privatizáció felgyorsításáról és a nem teljesítő banki hitelek rendezésének módjáról rendelkezik.

A parlamenti szavazást tíz nappal a Görögországot 2010 óta hitelező Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek soros athéni látogatását követően tartották meg.