Tovább javult a gazdasági hangulat az eurózónában

Közel két és fél éves csúcson van a gazdasági hangulat az eurózónában az Európai Bizottság (EB) adatai szerint. A 17 országból álló eurózónában decemberben 1,6 pontos emelkedéssel 100 pontra nőtt az EB gazdasági hangulatot mérő indexe. A gazdasági hangulat 2011 júliusa óta nem volt ilyen kedvező.
MTI-Eco, 2014. január 9. csütörtök, 13:14
Fotó: Napi.hu

A hangulat az összes szektorban javult, és az 1,6 pontos emelkedés jelentősen meghaladta a piaci elemzők várakozásait. 2013 decemberében már az egymást követő kilencedik hónapja javult folyamatosan a gazdasági hangulat.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságú tagországai közül Spanyolországban 4 pontot javult a gazdasági hangulat, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5 pontot, Németországban és Franciaországban pedig 0,3-0,3 pontot.

Az EB decemberi felmérése azt is kimutatta, hogy a fogyasztói és a kiskereskedői bizalom is javult az eurózónában. A fogyasztói bizalom 1,8 ponttal emelkedett novemberről decemberre, de összesítve még mindig mínusz 13,6 ponton volt a decemberi bizalmi index. A kiskereskedelmi bizalmi index 2,7 pontot javult, és mínusz 5,1 ponton állt a hónap végén.

A gazdasági környezet megítélés továbbra is pozitív volt az előző hónapban. Decemberben 0,27 pontot mutatott az eltérő metódussal számolt környezeti index. Ez a szám valamivel kisebb volt, mint a novemberi 0,31 pont.

HOZZÁSZÓLÁSOK