Tovább javult a helyzet az USA-ban

A vártnál kevesebb új munkanélkülisegély-igénylést nyújtottak be az elmúlt héten az Egyesült Államokban - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. Ez arra utal, hogy tovább javult a helyzet az amerikai munkaerőpiacon.
MTI-Eco, 2014. június 19. csütörtök, 14:59
Fotó: Reuters

Összesen 312 ezer friss heti igénylés érkezett be a megelőző heti - felülvizsgált - 318 ezer után. Az elemzők 314 ezerre számítottak. A kérelmeknek a heti ingadozást kiszűrő négyhetes mozgóátlaga nem egészen 4 ezer darabbal, 311 ezer 750-re csökkent. A heti munkanélkülisegély-igénylések száma az elmúlt hetekben visszasüllyedt a gazdasági válság előtti szintekre. A tartósan munkanélküli-segélyben részesülők száma is tovább csökkent, ezúttal 54 ezerrel, 2,56 millióra. Utoljára 2007 októberében volt ilyen alacsony.

Mindez összhangban van azzal, hogy májusban megszakítás nélkül immár a negyedik hónapja haladta meg a 200 ezret a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új munkahelyek száma. Erre utoljára a 2000-es évek elején volt példa. Szakértők szerint az amerikai gazdaságban újra létrejött az a 8,7 millió munkahely, amely megszűnt a recessziós időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK