Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebből 25 milliárd megy jelzálog fedezető értékpapírok vásárlására és 30 milliárd államkötvényekre - írja a Portfolio.hu. A lassítás nem meglepetés a piac számára, a hangsúly ezért sokkal inkább azon van, hogy a Fed eldobta a munkanélküliségi-rátára vonatkozó korábbi célját. Elmondásuk szerint a jegybanki iránymutatás változását nem szabad a szándékaik megváltozásának értelmezni. A jövőben csak a biztosan realizált makrostatisztikák alapján döntenek a monetáris politika irányáról és egyelőre úgy látják, hogy folytatni fogják az elkövetkező üléseken is a lassítást. Így akár decemberre véget is érhet a Fed mennyiségi lazításának harmadik köre. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ez továbbra is a kilátások függvénye és a lassítás nem meghatározott ütem szerint halad.

Remélik, hogy a piac nem érti félre

Fontos változásnak tekinthető, hogy a jegybank elhagyja a 6,5 százalékos munkanélküliségre vonatkozó korábbi célját. A lépés logikus, hiszen a vártnál sokkal gyorsabban csökkent a munkanélküliség, de a gazdaság állapota még nem indokolja az irányadó ráta megemelését. Ezért vélhetően már inkább teher volt a jegybank számára ezen célérték megléte, mint hogy eszközként szolgált volna a várakozások horgonyzására.

A Fed ehelyett nem adott meg újabb számszerű értéket a munkanélküliségre vonatkozóan, elmondása szerint a realizált, tartós eredményekre figyelnek majd a gazdaságban, illetve az infláció pályára. Hangsúlyozták, hogy nem szeretnék, ha a piac félreértené az iránymutatásuk változását, hiszen valójában a döntéshozók monetáris politikával kapcsolatos szándékai nem változtak meg.

Itt vannak az új negyedéves prognózisok

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága negyedévente közöl prognózisokat arról, hogy miként látják a jövőben az irányadó ráta szintjét, illetve milyen növekedési és munkanélküliségi rátákra számítanak. A Fed a munkanélküliség természetes rátáját (5 éves távlatú előrejelzés) 5,2 és 5,6 százalék között látja. Ehhez képest 2014-ben 6,1 és 6,3 százalék közé teszik a jegybankárok a rátát, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb a felső becslést illetően, mint az előző negyedéves számaik.

A potenciális GDP-re vonatkozó becslések 2,2 és 2,3 százalék között szóródtak (ez a szélsőértéktől szűrt tartomány). 2014-ben pedig a gazdasági növekedés 2,8 és 3,0 százalék között alakulhat a becsléseik szerint, ami enyhén pesszimistább a felső határt illetően a legutóbbi előrejelzéseiknél.

A döntéshozók többsége 2015-ben emelne kamatot

Az előrejelzésekből kiderül, hogy a döntéshozók közül tizenhárman 2015-re teszik az USA irányadó rátájának, a fed-fundsnak az emelését, míg ketten 2016-ra. Az irányadó ráta hosszútávú (egyensúlyi) értékét továbbra is 4,0 százalékon látják, viszont immár úgy gondolják, hogy 2015-ben 1,0 százalékra kell emelkednie. Korábban a jövő évre még csak 0,75 százalékot jósoltak, tehát a kamatpálya hamarabb kezdhet emelkedni a legfrissebb FOMC prognózisok szerint.

Mi állíthatja meg a lassítást?

Janet Yellen Fed-elnök fél nyolctól tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között arról beszélt, hogy hosszan fenn kell tartaniuk a támogató környezetet és az erre vonatkozó iránymutatásuk ezúttal nem mennyiségi célokat követ majd. Állítása szerint nem szabad túlhangsúlyozni a kamatpályára adott becslések változását, az ukrán-orosz konfliktust pedig szorosan követik, de nem látják, hogy negatívan hatna az Egyesült Államokra.
Az újdonsült Fed-elnök értékelése szerint a gazdaság kellően erős ahhoz, hogy támogassa a munkaerő-piaci fellendülést. Ráadásul nemcsak a headline munkanélküliségi ráta esett, hanem a tágabb definíciók szerinti ráták is javulást mutatnak.
Mivel továbbra is jelentősen a Fed 2 százalékos inflációs célja alatt van a személyes fogyasztások árindexe által jelzett éves drágulás, ezért még hosszan támogató monetáris politikára van szükség - jelentette ki Janet Yellen beszédében.
Az elnök utalt rá, hogy ez a pénzügyi válság utóhatása lehet. Pont ahogy az alacsonyabb potenciális növekedés is, ahogy arra az előrejelzéseik is rámutatnak.
Az elnök kiemelte, hogy a mostani közleményük konzisztens az irányadó rátára adott becslésekkel.
Az iránymutatással kapcsolatos kérdésekre válaszolva Yellen elmondta, hogy amennyiben csak egy mutatót választhatna, akkor ő a munkanélküliségi rátát választaná.
Ugyanakkor később hozzátette, hogy minél közelebb kerülnek a kívánt céljaikhoz annál több tényezőre kell figyelniük, hogy valójában hogyan is állnak.
Tovább folytatják a vágásokat az elkövetkező üléseken, de ennek a két legfontosabb kondíciója az, hogy a munkaerőpiac továbbra is javulást mutasson és az infláció a célértékéhez konvergáljon - mondta a Fed-elnök.
Amennyiben az adatokban nem vártan számottevő változást látnak, akkor módosulhat a lassítás jelenlegi üteme, amivel így egyelőre év végére zárulna a program.