Tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedése

A mezőgazdasági termelői árak színvonala 2001. január-szeptemberben 12,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszintje 5,3, az élő állatoké és állati termékeké 22,8 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 4 százalékkal haladta meg az előző évit. A bázisidőszakhoz viszonyított havonkénti árszintnövekedés júniustól egyre kisebb mértékű - májusban még 28 százalék volt.
Máté Dániel, 2001. november 12. hétfő, 09:00
Fotó:

2000 január-szeptemberéhez viszonyítva a gabonaféléket mindössze 1,6 százalékkal magasabb árszinten
értékesítették. A kukorica felvásárlási átlagára az átlagosnál jóval nagyobb mértékben növekedett, ezzel szemben a búzáé 14, a takarmányárpáé 18 százalékkal csökkent. Az élelmezési burgonya árszínvonala 1,5 százalékkal haladta meg a múlt évit, a szeptemberi alacsony termelői átlagárak következtében. A zöldségfélék árszintje 4,5 százalékkal magasabb a tavalyinál. A gyümölcsök termelői árszínvonala 23 százalékkal csökkent.
A vágóállatok közül a korábbi hónapokhoz hasonlóan a vágósertés termelői átlagára emelkedett a legnagyobb mértékben, 49 százalékkal. A vágóbaromfi árszínvonala 22, az étkezési tyúktojásé 13, a tehéntejé 11 százalékkal növekedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK