Megőrizte évek óta tartott első helyét a leggazdagabb lengyelek rangsorában Jan Kulczyk, vagyonát több mint 4 milliárd euróra (16 milliárd zloty) becsülik.

Tavaly elsősorban a Ciech vegyipari trösztben és a SAB Miller nemzetközi sörgyártó vállalatban birtokolt részesedése értékének gyarapodása járult hozzá gazdagodásához a Wprost lengyel hetilap által évente elkészített lista szerint. Kulczyk a Ciechet tavaly vette meg az államkincstártól 620 millió zlotyért - a cég piaci értéke mára 1,5 milliárd zlotyra emelkedett.

A Kulczyk Investmenthez tartozó vállalatai elsősorban nyersanyagok, szén, olaj és gáz kitermelésével foglalkoznak négy kontinens 30 országában. Tavalyi legnagyobb beszerzése az AngloGold Ashanti Namibia, az afrikai ország egyetlen aranybányája részvényei 100 százalékának megvásárlása 110 millió dollárért. A Navachab bánya aranykészletét 137 tonnára becsülik, aminek jelenlegi piaci értéke 5,8 milliárd dollár.

A második helyen változatlanul Zygmunt Solorz - Zak áll. A médiamágnás, a Telewizja Polsat alapítója 12,5 millió zlotys vagyon birtokosa.

Tavaly megszerzett harmadik helyét sikerült megőriznie az építő- és vegyiparban aktív Michal Solowownak (8,3 milliárd zloty).

A negyedik 5,3 milliárddal Dariusz Milek, az ötödik - egy helyet veszítve a tavalyihoz képest - 5,2 milliárddal Leszek Czarnecki.

A tíz leggazdagabb sorát meglepetésre egy nő, Grazyna Kulczyk, a listavezető volt felesége zárja 2,7 milliárd zlotyval.