Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanácskozásra érkezve Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért, valamint az euróért felelős alelnöke optimistán nyilatkozott az Athénnak szánt pénzekről, amelyek kifizetése nyár óta húzódik. Bízom abban, hogy megtaláljuk ennek a módját; a mai döntés eloszlatja a felhőket az athéni égboltról - fogalmazott a pénzügyi biztos az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup találkozója előtt az MTI beszámolója szerint. Hasonlóan nyilatkozott Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter is, aki kifejtette, hogy szerinte megszülethet a "megfelelő" döntés a Görögországnak járó összeg kifizetéséről.

Görögország csaknem ötvenmilliárd eurót kaphat a neki szánt mentőcsomag részeként 2013 márciusának végéig - jelentette be Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke és Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatója csütörtökön, az eurózóna pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően.

Juncker a tanácskozást követő sajtótájékoztatón részletesen ismertette a kifizetések ütemtervét. Bejelentette, hogy Athén már a jövő héten számíthat pénzre, az év végéig 34,3 milliárd euróhoz juthat hozzá, a következő év első negyedében pedig további 14,8 milliárd euró folyósítása történhet meg.

Készpénz, kötvény, értékpapír

A még idén folyósítandó pénzből 16 milliárd euró a görög bankszektor átalakítását és feltőkésítését szolgálja, 7 milliárd a költségvetés finanszírozását teszi lehetővé, 11,3 milliárd euró pedig annak az államadósság-visszavásárlási akciónak a költségeit hivatott fedezni, amelyet a héten zárt le Görögország.

Klaus Regling arra is kitért, hogy a folyósítandó összegből mindössze a költségvetés finanszírozására szánt 7 milliárd eurót kapja meg Athén készpénzben, a többihez kötvények és más értékpapírok formájában juthat hozzá. A két politikus azt is ismertette, hogy januártól márciusig Athén további 14,8 milliárd eurót kaphat, aminek csaknem a felét a bankok feltőkésítésére és a pénzügyi szektor átalakítására szánják, a többit pedig havonta, 2-2,8-2,8 milliárd eurós részletekben folyósítják, bizonyos "mérföldkőnek" nevezett feltételek teljesülése esetén a költségvetés finanszírozhatóságának fenntartása érdekében.

Meggyőződésünk, hogy a program visszatért a helyes útra, és készen állunk további lépések megtételére is, hogy ez így is maradjon, feltéve, hogy Görögország is teljesíti vállalt kötelezettségeit - jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő.

Rácáfoltak a Kasszandákra?

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja úgy vélekedett, hogy ez a megállapodás sok hosszú hónap bizonytalanságának végére tesz pontot, és megnyithatja az utat a görögországi befektetések megindulása előtt a munkahelyteremtés elősegítése és a növekedés beindítása érdekében. "Sok megfigyelő meggyőződése az volt, hogy Görögország számára vége a játéknak az eurózónán belül. Ennek a zavaros évnek a végéhez közeledve kijelenthető, hogy ezekre a Kasszandrákra rácáfolt Görögország azzal, hogy kellő eltökéltséget mutatott, hogy visszatérjen a helyes irányhoz, és rácáfolt az eurózóna is azzal, hogy állta a szavát, és támogatja Athént, miután Görögország teljesítette vállalt kötelezettségeit" - szögezte le a finn biztos.