A Bank of Japan kiterjesztette banki hitel programját a deflációval küzdő gazdaságban - adta hírül a Bloomberg. A kiterjesztés ellensúlyozhatja a korábbi hitel intézkedések hatását, amik ebben a hónapban járnak le.

Massaki Shirakawa jegybankelnök és a testülete 20 000 milliárd jenre (222 milliárd dollárra) növelte a három hónapos lejárató kölcsönök keretét a hitelintézetek számára - tudatta a bank közleményben, miután Tokióban üléseztek. Két testületi tag ellenezte a döntést. A tanács az úgynevezett egynapos kamatlábat 0,1 százalékon tartotta név nélküli szavazással.

A mai döntés az árcsökkenésekre kívántak reagálni, amelyek fokozódnak a recesszióból való kilábalással párhuzamosan. Hatojama Jukio miniszterelnök kormánya éppen ezért tartózkodott a további pénzügyi ösztönző intézkedésektől. Mindez arra késztette a központi bankot, hogy tegyen valamit a növekedés megerősítéséért.

Elemzők szerint a hitelkeret kiterjesztése erős hatással lehet a kormányra, ugyanakkor nem valószínű, hogy megerősíti a makrogazdaságot, míg hatása a likviditásra korlátozott - vélik.