Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kereseti Emigránsok Barométere jelentése szerint a lengyel munkaadók és az ukrán vendégmunkások kölcsönösen elégedettek egymással - írta a Business Insider Polska. Az előbbiek 91 százaléka pozitívan vagy közömbösen viselkedik az ukránokkal szemben, míg azok az ukránok, akik már dolgoztak a szomszédos országban, azt tervezik, hogy újra munkát vállalnak Lengyelországban. A nagy cégek csaknem 40 százaléka alkalmaz ukrán vendégmunkásokat.

Az ukránoknak megfelelnek a lengyelországi keresetek és a rövid idejű alkalmazás is. A vendégmunkások fele egy-három hónapra érkezik, munkavállalásukat rövid távú kereseti lehetőségként kezelik. Ezt a magatartást erősítik a jogszabályok is, amelyek kedvezőbb lehetőségeket kínálnak a rövid tartózkodási engedélyt kérőknek. Az ukránok a leggyakrabban fizikai munkát végeznek, 16 százalékuk a hoteleknél, fodrászoknál, a vendéglátásban helyezkedik el vagy gyerekfelügyelet vállal.

Dől a pénz

Ugyanebből a jelentésből az is kiderül, hogy a lengyeleknél dolgozó három ukránból legalább kettő havi 500 zlotyt (38 ezer forint), azaz a megélhetési minimum alatti összeget költ megélhetésre. Egyötödük csupán 200 zlotyt használ fel. A spórolásban gyakran a munkaadók is segítenek: tíz vendégmunkásból legalább hatnak ingyen lakást, egyharmaduknak élelmiszert és tízből legalább háromnak ingyenes szállítást biztosítanak.

A felmérés tanulságai szerint, az ukránok 66 százaléka azért spórol, mert haza akarja vinni a megtakarított összeget. Közel felük, 45 százalékuk mondta azt, hogy havi 200-500 zlotyból meg tud élni. A lengyel adatok szerint a minimális megélhetési költség az országban egy főre 440-560 zloty a háztartás milyenségétől függően. Tavaly Lengyelországból 1,5 milliárd dollárt küldtek haza az ukrán vendégmunkások, ám ez az adat csalóka, mert sokan zsebben viszik haza a készpénzt.

A fotó forrása: Pixabay