Tovább súlyosbodott a recesszió Szingapúrban

A harmadik negyedévi adatok tanúsága szerint Szingapúr 36 éve a legmélyebb recessziót éli át, minden fontos gazdasági mutatója zuhan és fellendülésre csak a jövő év második felében lehet számítani.
NAPI, 2001. november 17. szombat, 08:22
Fotó:

Szingapúrban a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,6 százalékkal zuhant a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévi 0,5 százalékos zsugorodás után, ami a városállam történelmének legkomolyabb recesszióját jelenti. Tavaly a szingapúri GDP 9,9 százalékkal nőtt, ezen belül a negyedik negyedévben 11 százalékkal bővült, így - mint a Reuters emlékeztet - a magas bázis miatt különösen kedvezőtlenek az idei adatok éves összevetésben. Az idei első negyedévben még 4,8 százalékkal nőtt a GDP.
Az ipari és kereskedelmi minisztérium október elején még 0,5-1,5 százalékos bővülést várt erre az évre, ezt azóta 3 százalékos csökkenésre módosította. A gyakorlatilag teljesen a külpiacoktól függő szingapúri gazdaság helyzetének bizonytalanságát jól jelzi, hogy a minisztérium szerint jövőre a GDP a 2 százalékos bővülés és a 2 százalékos szűkülés közti sávban bárhogy alakulhat. A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor cégei a következő hat hónapban mindenesetre nem számítanak a helyzet javulására, független elemzők szerint pedig 2002 első felében legfeljebb fékeződik a visszaesés és csak a második félévben indul meg a gazdasági növekedés.
A feldolgozóipar kibocsátása a harmadik negyedévben 19,1 százalékkal zuhant, az építőiparé 3,9 százalékkal, így az árutermelő szektor éves összevetésben 15 százalékkal szűkült, s a második negyedében még 2,6 százalékos növekedést produkáló szolgáltatások is 0,5 százalékkal visszaestek.
Az export októberben 16,1 zsugorodott, a szingapúri gazdaság számára kulcsfontosságú elektronikai termékek kivitele 30,4 százalékkal volt kisebb a tavaly októberinél - derül ki a Dow Jones jelentéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK