Alexandru Rafila, a román egészségügyi miniszter személyes tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: a 17 éves lány nem csak kanyaróban szenvedett, hanem egyéb betegsége is volt. Sem a lány, sem a másfél éves gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Április 7-ig Romániában 4090 kanyarós megbetegedést jegyeztek. A járvány leginkább az ország nyugati részét érinti.

A kanyaró elleni vakcina beadatását gyermekeknek 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában a szülők egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására - írta az MTI.

Az egészségügyi minisztérium kedden társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely az oltást szabályozza. Romániában eddig nem létezett oltástörvény. A tervezet nem helyez kilátásba konkrét szankciókat azon szülők ellen, akik nem gondoskodnak arról, hogy gyermeküket beoltassák.

Florin Bodog román egészségügyi miniszter szerint a most közzétett tervezetben egyelőre nem akarnak konkrét szankciókat megállapítani az oltás beadatását elmulasztó szülők ellen, mert az a cél, hogy a társadalom minél szélesebb körben elfogadja az oltástörvényt. A társadalmi vita során kiegészítik egy fejezettel, amely tartalmazni fog büntetéseket, amelyek minél nagyobb elfogadottságnak örvendenek és a gyerekek megfelelő beoltási arányát is szavatolják - mondta a miniszter.