"Végülis, kisebb-nagyobb akadályokat leküzdve tegnap az eurócsoport kapott a görögöktől egy olyan anyagot, amiben már azokra a kérdésekre igyekeznek válaszolni, amiket a hitelezők kérdezni szoktak, tehát ez egy új felütés. Beszéltek áfáról, nyugdíj-korhatárról, de azért nem tudott este az Európai Tanács tagjainak azon része, amelyikbe az eurózóna miniszterelnökei érkeztek döntést hozni, mert az eurócsoport nem rendelkezett annyi idővel, hogy ezeknek a javaslatoknak a tartalmát igazán meg tudja vizsgálni, mert előző nap rossz anyagot küldtek át e-mailen, tehát rövid volt az idő a pozitív javaslatok áttekintésére.

Csütörtökön fog összeülni mindkét testület, addig az eurócsoport szakértői tüzetesen megvizsgálják a javaslatot. A tartalmi üzenet az, hogy ez elfogadható. Tehát a 240 milliárd fönnmaradó 7,2 milliárdos összegét megkapja Görögország" - mondta az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

"Ez arra biztosan elég, hogy ki tudja fizetni a júniusi tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak, biztos, hogy tud belőle nyugdíjat és bért fizetni, egészen biztos, hogy egy piaci nyugalom kezdődik, mert azt az érzést kelti, hogy Görögország nem esik ki az eurózónából. Ez egy nagy üzenet. De azt az érzést nem egyáltalán kelti, hogy az adósságválságnak vége lenne Görögországban" - jelezte Rácz Margit.

"Az nagy kérdés, hogy Görögországnak nincs több hitelre szüksége vagy épp ellenkezőleg: elkezdhetnek egy következő, akár több tíz vagy százmilliárdos hitelről tárgyalni. Ezt a második, 130 milliárdos hitelt le lehet zárni, elfogyott, megkapta, fizetési feltételek rögzítve vannak. Augusztus végéig a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Központi Banknak ezzel az 1,6 milliárddal együtt 9 milliárd eurót kell a görögöknek kifizetni, ezt nem tudja másképp megtenni, mint egy újabb hitellel. Szüksége van egy harmadik csomagra Görögországnak, Varoufakis azért mondja, hogy hitelből nem akar hitelt fizetni, mert annak is reformfeltételei vannak. Tegnap eldőlni látszott a kérdés, hogy Görögországgal ebben megállapodnak, arról azonban, hogy augusztustól mi fog történni, egyetlen hivatalos szó nem esett" - tette hozzá az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

Rácz Margit úgy vélte: "az adósságválság Görögországban tovább tart és nehéz hónapok jönnek még."