Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A köztársasági elnök csütörtöktől kezdve találkozni kíván az összes új miniszterjelölttel, beleértve Miroslav Pochet is - tette hozzá Ovcácek.

A miniszterjelöltek teljes névsora még nem nyilvános és nem ismert. A prágai sajtó úgy tudja, hogy Zemannak egyedül Poche ellen vannak kifogásai. Az elnök már korábban bejelentette, hogy őt sose fogja kinevezni külügyminiszternek - írta az MTI.

Az államfő azt állítja, hogy Poche korábban nyíltan támogatta a bevándorlást, ami ellentétes úgy a Hradzsin, mint a mai kormány politikai irányvonalával. Erre hivatkozva a kommunista párt is közölte, hogy számára is elfogadhatatlan Poche személye, és nem fogja támogatni a kormányt a bizalmi szavazáson. Egyes prágai források azt állítják: Zeman elsősorban azért ellenzi Poche külügyminiszterségét, mert a legutóbbi államfőválasztáson nem őt, hanem ellenfelét támogatta.

Jan Hamácek szociáldemokrata pártelnök közölte: Poche jelöltségét nem kívánják visszavonni, s meggyőződése hogy a felek a személyes találkozón tisztázzák a problémákat.

Diplomáciai megfigyelők Prágában arra számítanak, hogy a Poche-ügy megoldása után rövidesen megalakulhat az új koalíciós kormány.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a CSSD megállapodása szerint a 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, külügyi és a munkaügyi tárcát, valamint az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumot.

Miután az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. Az ANO és a CSSD koalíciós szerződést írnak alá, míg az ANO és a KSCM kormányzati együttműködését egy megállapodásban fogják rögzíteni.

A parlamenti bizalmi szavazást az előzetes nyilatkozatok szerint várhatóan július 11-én rendezik meg.

Képünk forrása: AFP PHOTO / Michal Cizek