A hiány növekedését a kormányzati kiadások csökkenésével összefüggő belföldi keresletcsökkenés okozhatja, amely idén 0,4 és 0,5 százalék között lehet, és jövőre a kormány és az IMF által tervezett növekedést is gátolhatja, írja a Bloomberg.

A román gazdaságot érzékenyen érintette a recesszió, az ország gazdasága tavaly 7,1 százalékot zsugorodott, míg az idei évben további 1,9 százalékos csökkenés várható.

Az IMF által adott 20 milliárd eurós mentőcsomag feltételei szerint a hiány maximuma idén 6,8, jövőre 4,4 százalék lehet, melynek értelmében a fogyasztási adókat 5 százalékkal 24 százalékra emelte a kormány, és 25 százalékkal csökkentette a közszolgálati béreket.

Az ország nehéz helyzete miatt halasztódhat az euró 2015-re tervezett bevezetése is. Ezt erősíti Traian Basescu kormányfő szerdai nyilatkozata is, amelyben az euróbevezetési menetrend felülvizsgálatáról és a céldátum egy-két éves elhalasztásáról beszélt, amikor is az ország gazdasága vélhetően könnyebben viseli majd az eurózóna felőli nyomást.