Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Szaúd-Arábia, a világ két legnagyobb olajtermelő országa egymilliárd dolláros alapot hoz létre energetikai projektek finanszírozására. A bejelentés újabb jele a két ország példa nélküli gazdasági és politikai együttműködésének - írja a CNBC. A felek az olaj, a gáz, az elektromos energia és a megújuló energiaforrások felhasználásának területén is együttműködnek az új pénzügyi forrás felhasználásával.

Ez már stratégia

Elemzők szerint a két ország egyre szorosabb, immáron a taktikai együttműködésen túlmutató, stratégiai kapcsolatot kezd kiépíteni egymással. Ez csak a jéghegy csúcsa - minősítette az alap létrehozását Helima Croft, az RBC Capital Markets pénzügyi szolgáltató cég árupiaci stratégája. A szakértő emlékeztetett arra, hogy az orosz és a szaúdi vezetés korábban kölcsönösen utálták egymást.

Még alig vagyunk túl 2015-ön, amikor Moszkva azt kommunikálta, hogy nem szándékozik együttműködni Rijáddal. Ehhez képest tavaly év végén tető alá hozták az olajkitermelés limitálásáról szóló megállapodást az OPEC és több a kartellen kívül lévő olajtermelő ország között, amit tavasszal meghosszabbítottak.

Különös hallgatni Alekszander Novak és Khalid Al-Falih szaúdi energiaminiszter nyilatkozatait. Mintha egy új, férfias barátság kialakulásának lennén tanúi - fejtegette Croft.

Először az életben

Az olajipar vezetői, energiaügyi miniszterek és szakértők, OPEC- és nem OPEC-országok képviselőinek találkozója kezdődött Oroszországban szerdán. Az esemény jelentőségét igencsak felturbózza, hogy részt vesz rajta Szalman szaúdi király. Ez lesz az első eset, hogy a sivatagi ország királyi családjának tagja beteszi a lábát Oroszországba.

Croft szerint ez jól illeszkedik abba a folyamatba, amit a 2015-ös elutasítás utáni fordulat óta tapasztalhatunk. Oroszország a Szaúd-Arábiával folytatott szoros együttműködéssel felzárkózott az OPEC informális társvezetőjévé. A kartellt eddig a szaudiak mint messze a legnagyobb olajtermelő ország informálisan egyedül irányították.

Szalman király annak ellenére vállalta a fárasztó utazást és részvételt a tanácskozáson, hogy egészsége a hírek szerint romlik és azt fontolgatja, hogy átadja a hatalmat utódjának. Ez csak tovább erősíti a két ország közt kibontakozó együttműködés stratégiai jelentőségét - véli Croft.

Ezzel egyetért Chris Weafer, a Macro Advisory Partners tanácsadó cég vezető partnere. Szalman király nem veszi fel a telefont udvariassági beszélgetésekre. Moszkvai vizitje ezért igencsak kiemeli milyen óriási változáson ment át a két ország viszonya mindössze 12 hónap alatt.

A fő téma

A megfigyelők azonban az alap létrehozásán és a királyi látogatáson túl arra kíváncsiak, milyen üzenetet küldenek a tanácskozás résztvevői a tavaly kezdett és idén meghosszabbított kitermeléskorlátozás jövőjével kapcsolatban a piacoknak. Az összefogás eddig nem érte el azt a célját, hogy stabilan megtámassza a fekete arany árát - a kereslet továbbra is elmarad a kínálat mögött.

Novak kedden azt mondta, hogy a kitermelés mellett immáron az export kérdésének is nagy hangsúlyt kívánnak adni az találkozón. Várakozások szerint szóba fog kerülni az egyezség meghosszabbítása 2018. márciusi lejárata után. A szakértők egyetértenek abban, hogy lesz folytatás, a kérdés csak az, hogy a jövő év közepéig vagy végéig.

Vlagyimir Putyin a tanácskozás kezdete előtt egyetlen utalásával irányt mutatott ezzel kapcsolatban. Csupán annyit mondott, hogy nem tarja kizártnak a hosszabbítást. A Brent kőolaj árra erre megállt a lejtőn, amelyre korábban került és 56 dollár/hordó körül stabilizálódott. Az orosz elnök ugyanakkor óvatos, mint mondta: meglátjuk hogyan alakul 2018 tavaszán a piaci egyensúly.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)