Tovább ütik az oroszokat a lengyelek

Már nem csupán azt tervezik Lengyelországban, hogy a következő években teljesen leválasztják az országot az orosz gázellátásról, hanem a balti államok előtt is meg akarják nyitni ezt a lehetőséget.
Barabás Júlia, 2018. március 18. vasárnap, 12:51
Fotó: Pixabay

A Norvégiát Lengyelországgal összekötő gázvezetéknek (Baltic Pipe) és a Swinoujscieben levő lng-terminálnak köszönhetően Litvániába, Lettországba és Észtországba is lehet majd gázt szállítani nyugati irányból - adta hírül a Rzeczpospolita.

A lengyel energetikai miniszter helyettese, Michal Kurtyka megerősítette, hogy mind a Baltic Pipe, mind a lengyel kikötőben levő lng-terminál használható arra, hogy gázt szállítsanak elsősorban Litvániába. Lengyelország szerinte olyan állam lesz, amely közvetíti az orosz forrással szemben alternatív feladótól érkező gázt más országoknak.

A miniszterhelyettes szerint a nyugat felől érkező energiahordozó ára versenyképes lesz a Gazprom ajánlatával. Az orosz állami gázvállalat ahol teheti, kihasználja monopolszállítói helyzetét - fejtegette. Európában a Baltikumban és Lengyelországban a legmagasabb az orosz gáz ára, ezért bármilyen alternatíva csak jobb lehet.

Litvániában már elemezték a helyzetet, és úgy vélik, hogy a Baltic Pipe jó megoldást kínálhat a gázimportra. Ezt a lehetőséget erősíti, hogy 2021-től működésbe lép a Lengyelországot Litvániával összekötő gázvezeték. A Baltic Pipe-nak 2022-ig kell elkészülnie. Lengyelország azt tervezi, hogy ettől az évtől gázszükséglete 43 százalékát norvég importból, a többit lng-behozatalból fedezi.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK