Az euró árfolyama 53 kopejkával, 53,59 rubelre emelkedett a moszkvai tőzsde devizakereskedésében, miután a jegyzés pénteken átlépte a piacok és a háztartások által rettegett 53 rubeles lélektani határt. A dollár 42,25 rubelen (+23 kopejka) állított be hétfő délután újabb történelmi csúcsot. Az euróból és dollárból álló valutakosár értéke 45 kopejkával, 47,37 rubelre erősödött.

Október eleje óta a rubel szinte mindennap új negatív rekordokat dönt az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva, egyebek között az Oroszországot sújtó nyugati szankciók következményeként.

A rubel gyengülése, amellett hogy táplálja a már évi 8 százalék felett járó inflációt és visszaveti a háztartások fogyasztását, nagyon sokba kerül a hatóságoknak, mivel a jegybank dollármilliárdokat költött az árfolyam esésének lassítására.

Tavasz óta a jegybank már többször emelt kamatot, de hasztalan, mert nem sikerült megállítania az orosz fizetőeszköz leértékelődését. Ugyanakkor magára vonta a Kreml bírálatát, mivel az orosz vezetés attól tart, hogy a monetáris politika szigorítása meg inkább fojtogatja a recesszió küszöbére jutott gazdaságot.

Az orosz jegybank pénteken tart kamatdöntő ülést. A VTB Capital befektetési társaság elemzői szerint "kevéssé irigylésre méltó feladat" vár a nemzeti bankra, amely "rövid távon nem sok mindent tehet az infláció csúcsra szökkenésének elkerüléséért", de mindennek ellenére 50 bázisponttal 8,50 százalékra emelheti alapkamatát.

Igor Zelencov, a Flobeksz Bank devizapiaci kereskedője szerint a jegybank piaci beavatkozásai legfeljebb csak lassítani tudják a rubel árfolyamának zuhanását. "Az alapvető okok ugyanazok: az alacsony kőolajárak, a nemzetközi szankciók közepette a dollárlikviditás hiánya, valamint a folyamatosan feszült ukrán helyzet" - mondta Zelencov, aki szerint alig volt hatása annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő pénteken megerősítette Oroszország még épphogy befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatát, érvényben hagyva a besorolás negatív kilátását is.

Az orosz jegybank pénteken 35 kopejkával - a 38,05 és 47,05 rubel közötti sávba - emelte az árfolyamsáv határait. Október eleje óta 2 rubel 65 kopejkával tolta fel a határokat. Ha a rubel árfolyama meghaladja a küszöböket - elvileg bármelyik irányba -, a jegybanknak kötelező nyíltpiaci beavatkozást végrehajtania, azonban 350 millió dolláronként 5 kopejkával tolja el a valutafolyosó határait.

Az orosz jegybank arany- és devizatartalékai 443,8 milliárd dollárra - 2010. áprilisi szintre - süllyedtek október 17-re. Az év eleje óta a jegybank mintegy 66 milliárd dollárt költött a rubel védelmére, és nemzetközi tartalékai 13 százalékkal csökkentek.