A francia GDF Suez, illetve a német Trianel és Steag energiacégek három egyenként 700-750 megawatt kapacitású széntüzelésű erőművet helyeznek üzembe decemberben. A három létesítmény együtt a paksi atomerőmű teljesítményét valamivel meghaladó mennyiségű elektromos energia előállítására képes, ami 4,4 millió háztartás kiszolgálására elegendő - derül ki a Bloomberg tudósításából. Az új erőművek a beruházók nézőpontjából rosszkor, az áram árának csökkenése idején lépnek működésbe.

Legutóbb a Grosskraftwerk adott át egy 255 megawattos széntüzelési blokkot, 2005-ben, amikor az elektromos energia ára éppen 42 százalékkal nőtt. A jövő évi szállítású Németországban előállított áram ára azonban 2013-ban már a harmadik egymást követő évben csökkenhet. A lipcsei energiatőzsdén idén eddig 17 százalékkal, megawattóránként 37,47euróra hanyatlott az elektromos energia ára, miközben az S&P GSCI indexe, ami 24 árupiaci termék árát követi, csak 5,7 százalékkal morzsolódott le.

Mínusz 60 százalék

Az áram nagykereskedelmi ára majdnem 60 százalékkal zuhant a 2008-ban elért csúcsához képest. Ennek két oka van: a felfutó szél- és napenergia-termelés, illetve a kereslet visszaesése - állítja a az AG Energiebilanzen e.V., az energiaipar lobbiszervezete és kutatóintézete. Európa legnagyobb gazdasága tavaly 606 terawattóra elektromos energiát fogyasztott, ami 2009 óta a legkisebb mennyiség.

Az újabb alternatív források és a korábbinál hatékonyabb hőerőművek megjelenése nyomán 2016-ra 33 euró/terawattórára eshet az áram ára - véli Patrick Hummel, a svájci UBS elemzője. Peolo Coghe, a francia Société Générale szakértője szerint 2015-re 7,3 százalékkal 36,7 euróra mérséklődhet az ár. A fogyasztás szerinte idén stagnál és jövőre is csak 0,5 százalékkal araszol feljebb.

Nem csupán Németország

A német árampiaci helyzet komoly hatással lehet az európai áramárakra is, ugyanis az új szénerőművek termelésének, illetve a szeles és a napos időszakokban a piacra ömlő alternatív energiának köszönhetően a német áramexport idén 30 terawattórára ugorhat a 2012-es 23 terawattóráról - állítja Bruno Burger, a napenergia kutatásával foglakozó Fraunhofer kutatóintézet elemzője.

Más kérdés a profit. A gáztüzelésű erőművek a Bloomberg várakozásai szerint legalább 2016-ig nem termelnek hasznot üzemeltetőiknek. Rossz idő esetén a szénerőművek fogják pótolni az alternatív energiát, annak ellenére, hogy kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak a levegőbe, mint gázos társaik. A német hőerőművek a jövő évi áramárakkal, illetve a szén és a károsanyag-kibocsátás költségével számolva 8,70 eurós árrést produkálhatnak megawattóránként.