Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nem fejezte be az Európai Bizottság azt a vizsgálatot, amelynek célja annak megállapítása, hogy állami támogatásnak minősül-e a Paks2 atomerőmű-beruházás - jelentette ki szerdán az EU versenyjogi biztosa. Magrethe Vestager hozzátette: első lépcsőben azt kell megállapítani, hogy a beruházás magába foglal-e állami támogatást, és ha igen, mekkora összegről van szó. Ha állami támogatásról van szó, akkor pedig felmerül a kompenzáció kérdése a piaci torzulások megelőzése végett. "Még nem végeztük el a vizsgálatot" - írja a Bruxinfo.

Bár nem említette, szakmai körökben ismert, hogy Ausztria egy esetleges pozitív bizottsági döntés esetén (ami tehát zöld utat adna bizonyos feltételek mellett a Pakshoz nyújtandó állami támogatáshoz) azzal támadhatja meg a döntést az Európai Bíróságon (ahogy azt Hinkley Point esetében is tette), hogy a beruházás állami támogatása torzíthatja a regionális piacokat

"Még mindig van néhány olyan kérdés, aminek nem jártunk teljesen utána" - húzta alá Margrethe Vestager, azt a benyomást keltve, hogy az állami támogatásról szóló döntés meghozatala még eltarthat egy darabig.