Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A januári végleges adatok szerint a BMI 53,3 pontról 54,2 pontra emelkedett szolgáltató szektorban, míg a feldolgozóiparban a beszerzésimenedzser-index értéke a decemberihez hasonlóan 53,9 pont volt. Utóbbi adatot már hétfőn közölte a Markit. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A januári kompozit BMI már a tizenötödik egymást követő hónapban volt a növekedést és visszaesést elválasztó 50 pont felett. Bár decemberhez képest emelkedett, januárban még mindig a második legalacsonyabb értéket mutatta 2014 februárja óta.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése éves szintre kivetítve valamivel több mint 2 százalék körül alakul az idei év elején. A vállalatok új megrendelései a legkisebb mértékben növekedtek az utóbbi hat évre visszatekintve a gyengülő amerikai és világgazdasági növekedés, valamint az erős dollár jellemezte környezetben.

Mindazonáltal a vállalatok továbbra is munkaerőfelvételre készülnek, a költségnyomás pedig a 2008-as válság óta a legalacsonyabb szintre esett az olajárak csökkenésének köszönhetően. A foglalkoztatottság növekedésétől függetlenül az alacsony infláció és lassuló gazdasági növekedés kombinációja arra enged következtetni, hogy rendkívül valószínűtlen a kamatemelés megkezdése az év közepe előtt - mutatott rá a közgazdász.