További kamatemelésre utal a Fed-vezér beszéde

Ben S. Bernanke, a Federal Reserve elnöke szerint a hozamgörbe hosszú és rövid oldala között eltünő rés nem utal a gazdasági növekedés lassulására, amiből az elemzők arra következtetnek, hogy az Egyesült Államokban folytatódhat a kamatemelés.
Kolozsi Pál, 2006. március 21. kedd, 08:15
Fotó:

Bernanke a New York-i gazdasági klubban beszélt tegnap, és úgy vélte, hogy az alacsony hosszú lejáratú kamatok arra utalnak, hogy a befektetők bíznak a gazdaságban. A Fed elnökének ez volt az utolsó nyilvános megjelenése az amerikai jegybank március végi összejövetele előtt. Az irányadó kamat jelenleg 4,5 százalék az Egyesült Államokban, de ez könnyen 4,75 százalékra emelkedhet egy hét múlva.

Az utóbbi időben az Egyesült Államokban a Fed kamatemelései miatt jelentősen emelkedtek a rövid hozamok, de ezt nem követték a hosszú lejáratok, aminek következtében a vízszinteshez közelít a hozamgörbe. Korábban úgy vélték, hogy az inverz, illetve ebbe az irányba tartó hozamgörbe a recessziót jelzi előre, de ma már egyre többen - láthatóan Bernanke is - vélik úgy, hogy nincs ilyen egyértelmű jelzés.

HOZZÁSZÓLÁSOK