Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két politikus kedden, a német-amerikai kormányzati viszonyt megterhelő újabb kémbotrányok július eleji kirobbanása óta először lépett kapcsolatba egymással. Steffen Seibert német kormányszóvivő beszámolója szerint az álláspontok nemigen közeledtek. Az ügyet "nem lehet néhány beszélgetéssel elintézni, de csak a párbeszéd útján lehet rendezni", ezért a felek továbbra is beszélnek majd egymással - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a megfigyelési és kémügyekkel terhelt viszony javítása hosszú folyamat lehet.

A berlini vezetés számára "világos, hogy a meggyőzés és a kölcsönös közeledés szakasza biztosan nem lesz rövid", de a folyamat révén az amerikaiak "árnyaltabb képet alkothatnak a német közvélemény és a politika hangulatáról" - mondta Steffen Seibert.

A megbeszélés bizalmas jellegére hivatkozva részleteket nem közölt, és azt sem mondta meg, hogy melyik fél volt a kezdeményező. Ugyanakkor kiemelte, hogy amíg jelentős a hírszerző szolgálatok feladatáról és tevékenységéről vallott nézetek közötti eltérés, addig "természetesen nem beszélhetünk súrlódásmentes együttműködéséről".

A német hatóságok július elején meggyanúsították a védelmi minisztérium egy alkalmazottját és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy munkatársát azzal, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgoznak.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap a legutóbbi számában azt írta, hogy a CIA tucatnál is több további ügynököt irányít a német kormányzatban, egyebek mellett a gazdasági minisztériumban és a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító tárcánál. A törvényhozás alsóházának (Bundestag) belügyi bizottsága kedden zárt, rendkívüli ülésen hallgatta meg az ügyekről a hírszerző szolgálatok vezetőit és kormányzati illetékeseket, akik ellenzéki képviselők beszámolói szerint nem erősítették meg az újabb kémekről szóló sajtóhíreket, de nem is tudták cáfolni azokat.

A német-amerikai viszonyt hónapok óta megterheli az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Németországban végzett titkos adatgyűjtési, lehallgatási tevékenységének lelepleződése, és az újabb botrányok miatt a kormány távozásra szólította fel az amerikai hírszerző szolgálatok Berlinbe delegált vezető képviselőjét.