Joaqun Almunia versenyjogi biztos csütörtökön Brüsszelben bejelentette, hogy a 2008-ban és 2009-ben kidolgozott és a jövő hónapban lejáró érvényességű szabályok további alkalmazására szükség van, mivel a pénzügyi piacokon továbbra is komoly feszültség uralkodik az euróövezeti adósságválság és annak a bankokra tett hatásai miatt. A testület azzal is érvel, hogy az intézkedések eddig sikeresnek bizonyultak.

A hosszabbítással a bizottság reményei szerint tovább nőhet a piaci bizalom a bankok iránt. A mostani döntés kiegészíti az október végi európai uniós csúcstalálkozón hozott határozatot a pénzintézetek feltőkésítéséről: az akkor elfogadott csomag "célja, hogy középtávú finanszírozási garanciákkal és az államadósságnak való kitettség piaci értékelésének figyelembe vételét követően a legjobb minőségű tőke 9 százalékának megfelelő ideiglenes tartalék létrehozásával helyreállítsa a bankszektorba vetett bizalmat".

A bizottság közleménye szerint a meghosszabbított főbb rendelkezések "arról szólnak, hogyan biztosítható az állam megfelelő ellentételezése abban a várhatóan egyre gyakoribbá váló esetben, ha a tagállamok a bankjaikat olyan eszközökkel, például törzsrészvényekkel kívánják feltőkésíteni, amelyek esetében az ellentételezés mértéke nincs előzetesen rögzítve". A bankok finanszírozási szükségleteivel szemben biztosított garanciák ellentételezését illetően pedig (jelenleg a támogatás legnagyobb része ilyen garanciákra irányul) felülvizsgált módszerről állapodtak meg "annak érdekében, hogy a bankok által fizetett díjak az egyes bankoknál jelentkező valós kockázat és nem az érintett tagállamra vagy a piac egészére érvényes kockázat alapján kerüljenek megállapításra".

A szabályok mostantól "addig maradnak érvényben, amíg a piaci feltételek azt megkövetelik".