Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban 9,7 százalék lett februárban, ami kedvezőbb az előrejelzésekhez képest - írja a Bloomberg. Ugyan a foglalkoztatottak számának esése a januári 26 ezer fő után 10 ezerrel több lett, de ez még így is elmarad az elemzők 68 ezer fős várakozásától, ahogy a munkanélküliségre vonatkozó prognózis is egytized százalékponttal jobb lett.

A kormányzati szektorban 18 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, amin a népszámlálás miatt felvettek tudtak enyhén tompítani. A szolgáltató szektorban 24 ezerrel többen, míg az iparban ezerrel nőtt az alkalmazottak száma.

Annak fényében, hogy az Egyesült Államokat zord időjárás sújtotta az elmúlt hónapban, kedvezőnek tekinthető a februári adat. Az építőipari alkalmazottak 64 ezer fős csökkenését ezt jól magyarázza is, ugyanakkor az időszakos foglalkoztattak száma nőtt.

Mindazonáltal nem várható az amerikai munkaerőpiac gyors felépülése: a vállalatok továbbra sem bővítik alkalmazottaik létszámát, holott az ország gazdasága 5,9 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben.

A lassú kilábalásra azonban van remény: az ADP munkaerőpiaci jelentése szerint februárban a vállalkozások két év óta a legkevesebb alkalmazottól szabadultak meg.