Eredetileg úgy volt, hogy délután 3-kor beszél az olasz kormányfő az alsóházban, két órával később pedig a szenátusban, mielőtt a honatyák megkezdenék nyári szabadságukat - jelen állás szerint a szenátoroknak este fél nyolcig várniuk kell a sorukra.

A gazdasági miniszter, Giulio Tremonti délelőtt két órát tárgyalt Luxemburgban a eurócsoport elnökével, Jean-Claude Junckerrel - a tmnews.it szerint Juncker úgy foglalta össze a találkozót, hogy az eurótérség összes problémáját áttekintették.

A Tremonti által tegnap összehívott olasz pénzügyi stabilitási bizottság este annak megállapításával zárta ülését, hogy az olasz bank- és pénzügyi rendszer jó állapotban van, hála annak is, hogy időben megerősítették a pénzintézetek tőke- és likviditási helyzetét. A bizottság azt is nyugtázta, hogy Olaszországot is érintik a nemzetközi bizonytalanságból származó feszültségek, a helyzetet folyamatosan monitorozzák.

A tízéves olasz államkötvények németekéhez mért felára ma reggel 393 pontos rekordszintre is nőtt, azóta visszakanyarodott a 375 körüli szintre, az olasz CDS felárak pedig 9 bázisponttal 351-re csökkentek.