Az Egyesült Államok jelentős partnerei körében aggodalmat keltett az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) múlt szerdai intézkedése, az, hogy jövő június végéig 600 milliárd dollár új pénzt pumpál a pénzügyi rendszerbe, és korábbi kintlevőségei törlesztéséből is visszaforgat 250-300 milliárd dollárt a piacra.

Jean-Claude Trichet hétfőn Bázelben - a jegybankelnökök világgazdasággal foglalkozó találkozója után - úgy nyilatkozott: "nincs jele, hogy az Egyesült Államok a gyenge dollár stratégiáját vagy taktikáját követné". Közölte: hisz az amerikai nyilatkozatoknak, hogy az Egyesült Államok érdekében áll az erős dollár más fő valutákkal - így az euróval - szemben. Hozzátette: ezt a nézetet ő maga is osztja.

Az ECB elnöke egyúttal hangsúlyozta, hogy bankja és más jelentős jegybankok elvetik a hazai gazdaságok erősítését célzó leértékelési versenyt. Hangsúlyozta, árfolyamkérdésekben nagy egyetértés mutatkozik a központi bankok között, amelyek éppen azon munkálkodnak, hogy a nemzetközi piacokat megnyugtassák.

Trichet egyúttal elvetette a Világbank elnökének hétfőn megjelent javaslatát, amellyel gyakorlatilag új aranystandard-rendszer bevezetését indítványozza.

Az egyéni árfolyamvédő intervenciók helyett a globális aranystandard-rendszer módosított formájának újbóli bevezetését javasolta a világ vezető gazdasági hatalmainak a hétfői Financial Timesban megjelent írásában Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Zoellick a húsz vezető fejlett és feltörekvő gazdasági erőközpont (G20) szöuli csúcsértekezlete elé időzített cikkében azt írta, hogy a Húszaknak együttműködésre alapuló pénzügyi rendszert kellene felépíteniük, amely tükrözi a jelenleg kialakulóban lévő gazdasági viszonyokat. A Világbank vezetője szerint az általa javasolt új, összehangolt rendszerben a dollár, az euró, a japán jen, az angol font és a kínai jüan venne részt. Emellett "meg lehetne fontolni" az arany alkalmazását az inflációval, a deflációval és a jövőbeni valutaárfolyamokkal kapcsolatos piaci várakozások nemzetközi referenciapontjaként - áll Zoellick írásában. A Világbank elnöke szerint jóllehet "a tankönyvek az aranyat a régi idők pénzének tekintik", a piacok azonban már ma is alternatív pénzügyi eszközként használják.

A német gazdasági miniszter, Rainer Brüderle vasárnap a Welt am Sonntag című lapban megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy "a bővítő amerikai pénzügypolitika aggasztó, mert a szélsőséges pénzügyi enyhítés valójában közvetett manipuláció a dollár árfolyamával. Ez a dollár leértékelődéséhez fog vezetni, márpedig a protekcionizmus egyikünknek sem segít, ha stabil világgazdaságot akarunk".

Korábban a kínai vezetés is hangoztatta, hogy a kereskedelmi aránytalanságok fő oka nem az, amit Washingtonban panaszolnak - mármint, hogy a kínai jüan túl gyenge volna a dollárhoz képest -, hanem az ok a két ország eltérő gazdasági és külkereskedelmi szerkezetében és a hatékonyságban rejlik. Most a hét végén az egyik kínai pénzügyminiszter-helyettes Japánban, Kiotóban nyilatkozva azt mondta, hogy "a mennyiségi enyhítés politikája kiváltotta a felzárkózó országok aggodalmát". Egyszersmind kérte a többi fejlett országot, hogy tartózkodjék a pénzellátás efféle növelésétől.

A brazil központi bank elnöke, Henrique Meirelles a hét végén arra figyelmeztetett, hogy a Fed intézkedése más országokban "értékpapír-buborékok" kialakulásához vezethet, vagyis a dollárral szemben felértékelődő valutákban jegyzett értékpapírokat is túlságosan felértékelheti a piaci spekuláció, ami később nagy zökkenőket, akár kisebbfajta pénzügyi válságokat is okozhat.