Trichet megszólalt: az ECB aktívan veszi az államkötvényeket

Az Európai Központi Bank (ECB) aktívan vásárolja az államkötvényeket a másodpiacon - jelentette ki Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke, aki egyúttal felhívta a kormányokat arra, hogy sürgősen alkalmazzák azokat az eszközöket, amelyekről július 21-ei válságtanácskozáson állapodtak be.
NAPI, 2011. augusztus 9. kedd, 10:05
Fotó:

A Europe 1 rádióadónak nyilatkozó Trichet arról nem volt hajlandó beszélni, hogy mennyi ideig marad még az állampapírpiacon az ECB, illetve milyen instrumentumokat és mekkora összegben vásárol, ám azt elmondta, hogy a kötvényvásárlás hatékony eszköze a stabilitás helyreállításának, mert közvetíti a központi bank kamatdöntéseit a piacok felé.
A Reuters beszámolója hozzáteszi, hogy ez ECB hétfőn olasz és spanyol kötvényeket vásárolt, így mérsékelve a két állam hitelköltségeit.

Trichet szerint jelenleg a nemzetközi gazdaságban bizalmi gondok vannak, és most arra van szükség, hogy a kormányok is elvégezzék feladatukat. Azt kérjük, hogy a lehető leggyorsabban alkalmazzák a július 21-ei csúcsértekezleten született döntéseket - fogalmazott az ECB elnöke.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK