BUX
38643

Trichet: nem volt egyezség a kötvényvásárlásról

Olaszországnak végre kell hajtania a strukturális reformokat és tartania kell magát azokhoz a vállalásokhoz, amelyek mellett a múlt hónapban elkötelezte magát, azaz a deficitcsökkentés és a gazdaságának rugalmasabbá tétele mellett - hangsúlyozta Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank elnöke egy olasz gazdasági napilapnak nyilatkozva.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 11:09

Silvio Berlusconi augusztus 5-diki bejelentései, amelyben Olaszország elkötelezte magát amellett, hogy 2013-ra egyensúlyt teremt a költségvetésben "rendkívül fontosak" - mondta Trichet a Il Sole 24 Ore olasz üzleti lapnak pénteken.

Ezért nagyon fontos, hogy az államháztartás javítását célzó intézkedéseket teljes mértékben elfogadják és azokat végre is hajtsák - fogalmazott az ECB-elnöke.

Trichet közvetlenül nem kommentálta a parlament előtt lévő 45,5 milliárd eurós csomagot, de annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Olaszország olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek lehetővé teszik a közép- és hosszú távú gazdasági potenciálok kiaknázását.

Trichet szerint az olasz gazdasági növekedés eddig "csalódást keltő" volt ezért strukturális reformok váltak szükségszerűvé.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az olasz parlament rekord gyorsasággal fogadta el a megszorító intézkedéseket a múlt hónapban a piacok megnyugatására. A pánik következtében ugyanis az olasz állampapír hozamok elszálltak és az olasz államadósság finanszírozásának felára már szinte kezelhetetlen szintekre emelkedtek az ország nagy adósságállománya miatti aggodalmak eszkalálódás okán.

Mindezek ellnére a csomagot éles kritikák is érik, legutóbb például a munkaadói szövetség, a Confindustria közölte, hogy az intézkedések "gyengék és nem elegendőek".

Azután, hogy Róma elkötelezte magát a reformok mellett, az ECB a múlt hónapban kötvényvásárlásokkal is segítette az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát. Trichet azt azonban cáfolta, hogy Berlusconival levélben, közvetlen tárgyalásos megállapodás született volna a kötvényvásárlások mértékéről a megszorítócsomag bejelentése előtt.

"A befektetői bizalom fokozatos elvesztését láttuk és úgy éreztük, nem ártana tájékoztatni az olasz hatóságokat a legfontosabb intézkedésekről alkotott véleményünkről, annak érdekében, hogy a piacok bizalma visszaálljon" mondta Trichet, aki azt is hozzátette: "Nem volt tárgyalás"

Trichet emellett ismét felszólította az eurózónás tagállamokat, hogy kezeljék a gazdaságaik gyengeségeit, és erősítsék a kölcsönös felügyeletet és kormányzást. "Az európai országoknak megoldást kell találniuk a jelenlegi problémákra" - hangsúlyozta.

Az eurókötvények bevezetésének lehetőségére utaló kérdésre Trichet azt válaszolta, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) már bocsátott ki kötvényeket európai garanciával.