Trócsányi szerint az uniós atombomba hatástalan Magyarország ellen

Trócsányi László megítélése szerint kifulladóban van EU-ban a 7-es cikk szerinti jogállami eljárás Magyarország ellen. A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedd este azt mondta, a magyar kormány már szeretne pontot tenni az ügy végére, az Európai Tanács azonban "ellöki magától a témát".
K. Kiss Gergely, 2020. február 25. kedd, 21:45
Fotó: Getty Images

Trócsányi László kijelentette: politikai bohózattá változott a 7. cikkely szerinti eljárás az Európai Parlamentben.

Az eljárás 2018-ban kezdődött, de még sehol se tart. A magyar kormány kifejtette érveit, szeretné lezárni az ügyet, de válaszra se méltatják, süketek párbeszéde folyik, ilyen helyzetben még az EU hitelessége is felvetődik - mondta a volt igazságügy-miniszter.

A jogállami eljárásban az Európai Néppárton belül egyre több ország képviselője támogatja Magyarországot - folytatta, hozzátéve, az Európai Tanácsnak kellene döntést hoznia, de nem tud mit kezdeni az üggyel.

A viták természetesek, eldöntésükre megvannak a megfelelő fórumok - idézi az MTI. Trócsányi László példaként említette, hogy folyamatban van még az Európai Unió Bírósága előtt az NGO-kal kapcsolatos eljárás, illetve a kvótaügy.

A jogállami kifogások miatti költségvetési szankciók azonban túlnyomórészt a közép-európai tagállamokat sújtanák, és még csak azt sem lehet tudni, pontosan, hogy mi a "vád", amelyek a jogállam tartalmi elemei, ezért ezzel az egésszel szemben jogosak a fenntartások - hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU 27 tagországa kedden jóváhagyta a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, és a jövő héten megkezdődnek a Brexit-tárgyalások Londonnal, Trócsányi László azt mondta: rossz egyezményt senki se szeretne, de kérdéses, hogy létrejöhet-e win-win szituáció.

Kevés az idő, nagyon nehéz tárgyalások várhatók - tette hozzá. Trócsányi László úgy látja, a Brexit rámutatott arra, hogy az EU válságban van. Az európai polgárok egyre kritikusabbak az unióval, érezhető a bizonytalanság, az európaiak a politikai elit egyes döntéseivel nem tudnak azonosulni - mondta. Arról is beszélt, hogy a Nézőpont Intézet pályázati felhívást tett közzé egyetemi hallgatóknak az európai életmód kutatásával kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.02.25 22:28

Mondja ezt a Fidesz bukott uniós biztos jelöltje.
Ennek az embernek a szavahihetősége, hogy is mondjam finoman megkérdőjelezhető, hiszen az uniós biztosi meghallgatáson is megpróbálta a bizottságot átverni.
Komolytalan ember, aki egy komolytalan korrupt kormányt képvisel Brüsszelben.
Justitia azért most csúnyán néz le rá.
Azt mondja "a Fidesz szeretné lezárni az ügyet". Talán nem vette észre, hogy Brüsszel nem Budapest, ahol Kövér kioszt 2 kokit, egy sallert, meg pénzbüntetést, hogy jól alakuljanak a dolgok. Itt a játékszabályokat nem a Fidesz írja a kénye kedve szerint, ha valami nem tetszik.
Szánalmas ember, akit bohóckodni küldtek Brüsszelbe, hogy azután az itthon maradottaknak ossza az észt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html