Trükkös autópályadíj vár a magyarokra is - kijátszották az EU-t

Frappáns trükköt eszelt ki a német közlekedési minisztérium arra, hogy a külföldi autósoktól díjat szedjenek a németországi autópályák használatáért, miközben a hazaiak nem fizetnek. Megkerülték a diszkriminációt tiltó uniós szabályt.
Napi.hu, 2013. november 5. kedd, 16:29
Fotó: Napi.hu

A német autópályákat használó külföldi autósokra akár 100 eurós (30 ezer forint) útdíj vár, ha az új német kormány, majd a parlament elfogadja a közlekedési minisztérium javaslatát, amelyet kiszivárogtattak a sajtónak. A tervezet lényege, hogy a német vezetőknek gyakorlatilag továbbra sem kell majd fizetniük, azaz olyan módszert találtak a tárca szakértői, amellyel legálisan megkerülhetik az uniós állampolgárok diszkriminációját tiltó direktívát.

A németek az Ausztriából ismert útdíjrendszert vennék át, amelynek lényege, hogy az az autós, aki elmulasztja kiragasztani az autópályadíj kifizetését igazoló matricát a szélvédője belső felére, komoly büntetést kockázat. A matricák érvényben lehetnek meghatározott ideig vagy lehetővé tehetik adott távolság megtételét. A tervezet szerint díjfizetési kötelezettség a német autósokra is vonatkozna, ugyanakkor nekik lehetővé tennék, hogy az útdíjra kifizetett összegeket levonják éves útadójukból.

Káposzta és kecske

Így az uniós kecske is jóllakna, hiszen minden uniós polgár fizetne az autópálya-használatért, és a német káposzta is megmaradna, miután a hazai autósok gyakorlatilag mentesülnének ez alól a teher alól. Slim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési biztosa egy kérdésre adott írásos válaszában úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez a megoldás nem sérti a diszkriminációt tiltó uniós elvet.

A közlekedési minisztériumból kiszivárgó információból az is kiderül, hogy az új díjat politikai döntés nyomán vezethetik be. Az ügy része a koalíciós tárgyalásoknak. A konzervatív CDU testvérpártja a bajor CSU választási ígéretei között szerepelt a külföldiekre vonatkozó autópályadíj bevezetése - állítólag a részükről ez a koalíciókötés feltétele.

Kétszer fizetnek a külföldiek

A tárca közleménye szerint a befolyó pénzt a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordítanák. A német autópálya-hálózat állapota az elmúlt években számottevően romlott - derült ki korábban a német gazdaságkutató intézet jelentéséből.

A német autóklub, az ADAC ellenzi a díjfizetést, mert úgy véli, hogy a Németországot átszelő autósok most is részt vállalnak a helyi közteherviseléshez, ugyanis kifizetik az autójuk tankjába töltött benzin árába foglalt adót. Az új díj esetén a kivételek érvényesítése bonyolultabb lehet, mint a befizetések elszámolása, mivel a külföldiek csupán öt százalékát adják a német autópályákat koptató autók vezetőinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

victorres, 2013.11.06 16:25

@nemsirunk: mindenki jogosult lesz a visszaigenylesre, akinek nemetorszagban nyilvantartott autoja van, ugyanis a gepjarmüadoval szemben lesz elszamolhato.

ha mar az Unio nem kepes bevezetni egy olyan europai utdijaadot, amiböl a közös kasszabol visszaosztananak minden allamnak annyit, amennyi a palyahossz alapjan jar, addig lesznek nemzeti megoldasok.

nemeteket meg amugy teljesen megertem: az Autobahn-nal, ami mar gyak. külön fogalom meg az azsiai orszagokban is, ragyogo minösegü es nagyon jol karbantartott autopalyajuk van, amit szgk-val ingyen hasznalhat bki. nekik meg barmerre mennek, fizetniük kell (asszem az összes környezö orszagban fizetni kell az uthasznalatert, bar daniaban nem vagyok biztos). ez se volt fair rendszer. de itt legalabb figyelnek az adofizetök erdekeire is, merthogy a benzinbol nehezen kepzelem el, h kiveszik majd az eddig megfizetett utdijat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.06 15:48

@nemsirunk: A teherautóforgalomból azért nem túl jelentős szelet a nyugdíjasoké, ugyebár...

Ingyenesség nincs - adólevonási lehetőség van.

Ezt bárki meglpheti, akár nálunk is levonhatóvá tehető a német autópálya-díj.

Tessék mondani: levonható lesz? ( Válasz: NEM ! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoritsayaaanosh, 2013.11.06 15:37

@nemsirunk:

Lám-lám, a jó öreg nemzetállam, a konfliktusok hagyományos forrása úgy látszik elpusztíthatatlan.

Mint az emberi ostobaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemsirunk, 2013.11.06 15:15

Ezek szerint nem a németeknek lesz ingyenes, hanem csak az adót fizető németeknek. Illetve a Németországban adózó bármilyen nemzetiségűeknek.

Ott a nyugdíjból is vonnak adót? Mert ha nem, akkor fizetős lesz a nyugdíjasoknak is? Nem hiszem, hogy ott ezt meg mernék lépni, ott is a nyugdíjasok a legfőbb szavazó bázis.

Egyébként szomorú, hogy ez a primitív nemzeti alapú gondolkodás még mindig mennyire áthatja az európai társadalmakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.11.06 08:37

Nekem úgy tűnik, hogy Orbán valójában a magyar vállalkozókat és lakosságot szívatta meg - nem először. Merthogy a németnek tranzitban mindegy az az útdíj. Ezt viszont a magyarok nem mondhatják el magukról. Valahogy minden nagy, magyarokat támogató terve visszafelé sül el. De valószínűbbnek látszik, hogy előre megfontolt szándékból hazudik. Mifelénk így nevezik azt a jelenséget, amikor valaki mást mond, mint amit tesz. Ha ez sorozatosan előfordul vele, akkor azt mondjuk rá: notórius hazudozó, csaló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html