A lengyel kormány ugyan még nem hozta meg a végső döntést az ország első atomerőművének felépítéséről, de Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter biztos benne, hogy meg fogják tenni ezt a nagy lépést - írta a gazeta.pl. A politikus igyekezett hasonlatokkal érzékeltetni, mennyibe fájna az adófizetőknek a projekt.

Egy 1200 megawatt teljesítményű blokk telepítésének költségét 24 milliárd zlotyra becslik (ez nagyjából megfelel a Paks 2. projekt ugyanekkora kapacitású két reaktorának darabonkénti költségével - a szerk.)

Ez az összeg kisebb, mint amennyibe a Varsó mellé tervezett új központi repülőtér kerül. Ennek költségét 30 milliárd zlotyra teszik. Hogy egy másik almához hasonlítsa a körtét, a miniszter felhozta a kormány 500+ családtámogatási rendszerét, amelynek költségvetése 23-25 milliárd zloty - évente.

Valamivel közelebb jutott céljához, amikor energetikai hasonlatokat hozott. Egy szénerőmű építése fele annyiba kerülne Lengyelországban, mint az atomerőmű létrehozása, viszont egy tengeri szélerőmű szerinte drágább lenne (az nem derült ki, hogy az üzemanyagköltséggel, vagy az atomhulladék tárolási költségével számolt-e - a szerk.)