Trükköznek a segélyekkel

EU-tagországok a szégyenpadon.
NAPI Online, 2008. május 29. csütörtök, 08:22
Fotó:

Súlyos presztízsveszteséget okozhat az Európai Uniónak, ha nem tudja teljesíteni a szegény országok támogatására vállalt önkéntes kötelezettségét - derül ki a szegénység ellen küzdő civil szervezetek jelentéséből. A dolgok jelenlegi állása szerint a közösség 75 milliárd dollárral kevesebbet költhet erre a célra 2010-ig, mint amennyire 2000-ben, tízéves ambiciózus segélyprogramjának elfogadásakor vállalkozott. Az Oxfam, a CARE és az ActionAid által jegyzett összesítés szerint a tagországok eltorzítják, eltúlozzák azokat az összegeket, amelyeket erre a célra költenek. A hivatalos számok ezért félrevezetik az állampolgárokat azzal kapcsolatban, hogy kormányaik mennyit fordítanak az adófizetők pénzéből a világ legszegényebb országainak megsegítésére.

A civil szervezetek szerint eddig 8 milliárd eurót számoltak el úgy a tagországok, hogy az valójában nem az eredeti célt szolgálta. Ebből 5 milliárd eurót nem fizettek ki, hanem leírták a támogatandó országok adósságállományából, a maradékot pedig olyasmire fordították, amit a civil szervezetek szerint nem lehet segélynek tekinteni. Ilyen például, hogy támogatták az Európában menedékjogot kérő menekültek elszállásolását.
A jelentés szerint az elmúlt évben Franciaország, Németország, Görögország, Ausztria, Olaszország és Portugália inflálta el leginkább segélyösszegeit. A civil szervezetek úgy vélik, hogy az EU-tagországok csak akkor kerülhetik el a támogatási program kudarcával járó szégyent, ha rigorózus, ellenőrizhető menetrendet állítanak össze a támogatások kifizetésére, és ahhoz tartják is magukat.

A múlt hónapban az Európai Bizottság hasonló ajánlásokat fogalmazott meg a tagországoknak, mivel az OECD jelentéséből kiderült, hogy egyre szélesebbre nyílik a rés a vállalt segélyezési kötelezettségek és teljesítésük között. Az unió 2007-ben kevesebb támogatást nyújtott, mint 2006-ban, ami először fordult elő az ezredforduló óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK