Trump bejelentette a rendkívüli állapotot

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.
K. Kiss Gergely, 2019. február 15. péntek, 17:22
Fotó: AFP

Trump ezt helyi idő szerint péntek délelőtt jelentette be a Fehér Ház kertjében. Előtte aláírta a kormány finanszírozásáról szóló és a kongresszus által megszavazott törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás.

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1,375 milliárdos összeget a határbiztonság fokozására. Fal építését a törvény kizárja, és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már "létező technológiák" vehetők igénybe hozzá.

Emiatt ha Trump elő akarja teremteni a fal építéséhez szükséges 5,7 milliárd dolláros összeget vagy ennél többet, akkor azt más költségvetési fejezetekből kell elvennie - írja az MTI.

"Ilyet már korábban is sokszor aláírtak, 1977 óta más elnökök is hirdettek rendkívüli állapotot" - fogalmazott Donald Trump. Az elnök elmondta: nem egyszerűen azért kell megépíteni a falat az amerikai-mexikói határon, mert ez szerepelt a választási ígéretei között, hanem mert a déli határokon keresztül - mint fogalmazott - "kábítószerek, emberkereskedők és bűnöző bandák ömlenek az országba". Hozzátette: "nem ellenőrizzük a határainkat". Később, újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: "ahol nincsenek államhatárok, ott nincs állam sem".

Donald Trump hangsúlyozta, hogy "nemzetbiztonsági válság van a déli határon", és hozzátette, hogy ezt mindenki tudja, kiemelte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Chuck Schumer a demokraták kisebbségi szenátusi frakcióvezetője nevét.

Arra számít, hogy döntését bírósági úton támadják meg. Mint fogalmazott: a kormányzat veszíteni fog, azután a fellebbviteli bíróságon is veszít, de az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra kerül majd, és ott a kormányzatnak adnak majd igazat. Utalt az egyes országra vonatkozó átmeneti beutazási tilalomról szóló korábbi elnöki rendeletére, amelyet szintén megtámadtak, de végül a legfelsőbb bíróság a kormányzatnak adott igazat.

Donald Trump megerősítette azokat a péntek reggeli sajtóértesüléseket, amelyek szerint a falépítésre szánt pénzt részben a védelmi minisztérium költségvetéséből csoportosítja át. Azt hangoztatta, hogy néhány tábornok szerint a falépítés fontosabb, mint azok a célok, amelyekre a minisztérium egyébként költené az átcsoportosított összeget.

Az ellenzék nem fogja hagyni

A sajtókonferencia kezdetén egyébként Trump kitért a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokra és Szíriára is. Közölte: 24 órán belül bejelentést tesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és az úgynevezett "kalifátus" megsemmisítéséről. Bejelentette azt is, hogy az amerikai-kínai tárgyalások Pekingben jól haladnak, elképzelhetőnek tartja a március 1-jei határidő módosítását is.

Az elnök sajtókonferenciája után percekkel a Demokrata Párt két kongresszusi vezetője, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető bejelentette: a kongresszusban és a bíróságokon "minden rendelkezésre álló" eszközt igénybe vesznek az elnök tervének megakadályozására. A két politikus úgy vélte, hogy a rendkívüli állapot "törvényellenes" és megfosztja a kongresszust a költségvetési kiadások ellenőrzésének jogától. "A kongresszus nem hagyhatja, hogy az elnök megtépázza az alkotmányt".

Közös közleményében Pelosi és Schumer megismételte korábbi álláspontját, miszerint a déli határokon "nincs rendkívüli állapot". Sürgették republikánus kollégáikat is, hogy lépjenek fel az elnöki döntés ellen.

Közben New York állam ügyésze jelezte, hogy jogi úton támadja meg a rendkívüli állapot kihirdetését. "Nem fogjuk eltűrni e hatalmi visszaélést, a rendelkezésünkre álló összes jogi eszközzel ellen fogunk állni" - írta közleményében Letitia James demokrata ügyész.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.02.16 10:49

@csaba7272:
Mit derített ki O1G? semmit. Ki vándorol Magyarországra? Legfeljebb a vaddisznók, újabban a medvék....
Orbánia olyan gyönyörű mint a ......
Hülye elmaradott világot nem jártak hazája a kivételektől eltekintve!
Egyébként Soros György kifejezhetetlenül különb O1G-nél! Egyszer tévedett, akkor amikor O1G-re pénzt áldozott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.02.16 09:00

@zana:

Te agyatlan zana!
Migráció volt is, lesz is, ezt mindenki tudja. De a vak is látja /te nem vagy vak, csak egyszerűen agyatlan/, hogy ilyen mértékű népvándorlás nem alakul ki csak úgy magától. Na meg a világ két messzeeső pontjain. Mint a birkákat, ezeket is terelni kellett. Ezt lázításnak hívják, nem is értem, miért nem fogták még perbe a szervezőket. Orbán volt az első, aki kiderítette, hogy ez a féreg Soros, és a mögötte állók szervezik a népvándorlást, ami káros mind a kibocsájtó, mind az esetleges befogadó ország számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.15 18:29

Idióta!
Amerikába délről katolikusok mennek, mit szól ehhez néhány muszlimellenes kommentelő?
Nem kell a bevándorlást szervezni valamiféle sötét szervezeteknek, az emberek mindig mentek a jobb élet reményében. a magyarok is mennek ma is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.02.15 17:58

Helyes, Trump, így tovább! Jól teszed, csakis drasztikus eszközökkel lehet valamit elérni. A fallal meg különösen, mert az ellenőrzés nélküli bevándorlást csak így lehet megakadályozni. Lásd 2015, Orbán, Magyarország.
A helyzet ott is ugyanaz, mint Európában. Itt is, ott is a Nr.1 Féreg Soros és demokrata, liberális bandája szervezte meg az egészet. Most meg csodálkoznak, hogy Trump falat akar építeni. Trump úgyis elveszi valahonnan a falra az összeget.
A kongresszusi képviselők honoráriumából venném el, a következő választásokig :) A haza mindenek előtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html