A reggeli bombahír valószínűleg kacsa - beavatkoztak az oroszok?

Úgy tűnik, Donald Trump az amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltje lyukra futott, amikor egy kétes sajtóhír alapján ismét azzal vádolta demokrata ellenfelét, Joe Bident, hogy fiával együtt a korrupció árnyéka vetül rá korábbi ukrajnai szerepvállalásuk miatt. A hír szinte biztosan fake news, mégpedig a legsötétebb fajtából.
Komócsin Sándor, 2020. október 15. csütörtök, 15:41
Fotó: Getty Images

Amerikai hírszerző elemzők szeptemberben tudomást szereztek arról, hogy az ukrán Burisma Holdings földgázvállalattól meghekkelt e-mailek kerülhetnek felszínre "októberi meglepetésként" azzal a céllal, hogy befolyásolják az amerikai elnökválasztás eredményét - írja a Business Insider.

A hír, hogy a Burisma szervereit az orosz katonai hírszerzéshez tartozó hekkerek megbuherálták, januárban került először felszínre. Ebből azt derült ki, hogy tavaly november óta igyekeztek bejutni az ukrán vállalat informatikai rendszerébe.

Miután az amerikai hírszerzés szimatot fogott a múlt hónapban, arra a következtetésre jutottak, hogy Joe Biden demokrata elnökjelöltet lejárató, hamis anyagokat fognak "kiszivárogtatni", amelyekkel rontani akarják elnökké választási esélyeit. Aztán szerdán - tehát azt követően, hogy az amerikai hírszerzés figyelmeztetett a meghekkel anyagok esetleges nyilvánosságra kerülésére - a New York Post megjelentetett egy kétes sztorit, amelyben a Biden, illetve fia, Hunter és a Burisma egyik felső vezetőjének e-mailjairól volt szó.

A lap azt állította, hogy a levelek abból az időből valók, amikor Biden az USA alelnöke volt, fia pedig a Burisma igazgatóságában dolgozott. Tartalmuk állítólag azt bizonyítja, hogy az elnökjelölt pozíciójával visszaélve belefolyt fia ukrajnai ügyeibe. A Biden-kampány szóvivője azt mondta, hogy a Post nem kért reakciót a sztori megjelenése előtt tőlük, ha megtette volna, már akkor elmondták volna, hogy a történet hamis. A Twitter és a Facebook korlátozta a cikk megosztását, miután az nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy benne foglaltak igazak. Trump és a republikánus politikusok kész tényként kezelték a sztorit, és bírálták a két közösségi site-ot a korlátozásokért.

Sok sebből vérzik

A Business Insider összeszedte azokat az információkat, amelyekből jól látszik, hogy a New York Post sztorija több sebből is vérzik.

  • A Post Steve Bannon radikális jobboldali tévészemélyiségtől, korábbi vezető Fehér Ház-i stratégától szerzett tudomást az állítólagos e-mailekrtől, amelyeket Trump személyes ügyvédjétől, Rudy Giulianitól kapott meg.
  • A történetben egy meg nem nevezett komputerszerviz-tulajdonost jelölnek meg mint azt az illetőt, aki eredetileg megszerezte az elektronikus leveleket. Ez állítólag tavaly történt, miután egy ismeretlen személy ott hagyott nála egy elázott laptopot, amelyen egy Beau Biden Foundation matrica volt. Az illető nem tért vissza a komputerért.
  • A szerviztulajdonos a történet szerint lemásolta a laptop merevlemezét, és decemberben átadta azt Giuliani jogászának, mielőtt a szövetségi hatóságokkal is felvette volna a kapcsolatot.
  • A Business Insider azonosította a szerviz tulajdonosát: John Paul Mac Isaacról van szó, egy elvakult Trump-rajongóról és összeesküvés-gyártóról, aki nem tudta visszaidézni az események láncolatát, amelyek elvezetek oda, hogy az anyag, amivel elsődleges hírforrásként megalapozta a Post sztoriját, eljuthattak tőle a sajtóorgánumhoz.
  • A Post újra elővett egy sor hamis állítást Bidenék és a Burisma kapcsolatáról, amit Trump és a környezte korábban is igyekezett felnagyítani annak ellenére, hogy a sajtó leleplezte hamisságukat.

Régi orosz trükk

A Burisma körüli hekkelés kísértetiesen emlékeztet arra a manőverre, amit a oroszok a 2016-os elnökválasztás idején hajtottak végre. Akkor az orosz GRU (Felderítő Főcsoportfőnökség) bejutott a Demokrata Párt választási bizottságának szerverére, majd több ezer e-mail csapolt le onnan, amelyek kiszivárogtatásával kínos helyzetbe hozták Trump akkori ellenfelét, Hillary Clintont. Az orosz hekkerek akkor egy Guccifer 2.0 és egy DCLeaks kamu internetező nevében hozták nyilvánosságra az elektronikus leveleket, illetve a WikiLeakson keresztül, amit Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, korábbi CIA-igazgató korábban az orosz kormány eszközének minősített.

Amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők januárban azt mondták a New York Timesnak, hogy az orosz hekkercsapat a Burisma szervereinek feltörése mellett megpróbál a Bidenéket lejárató anyagokat is szerezni. Az Area 1 kiberbiztonsági cég, amely felfedte a Burisma elleni támadást, erről szóló jelentésében megállapította, hogy az orosz hekkertechnika jelentős hasonlóságot mutat a 2016-os módszerrel. Oren Falkowitz, az Area 1 alapítója, a nemzetbiztonsági szolgálat korábbi alkalmazottja azt mondta, hogy az oroszok az előző választás befolyásolásának lemásolására készülhetnek. Ezt az amerikai hírszerzési ügynökségek a nyáron megerősítették.

Lerágott csont
Trump, Giuliani és mások vádjai szerint Joe Biden az USA alelnökeként azért vetette latba befolyását Viktor Sokin ukrán főügyész eltávolítása érdekében, hogy megelőzze a Burisma elleni korrupciós vizsgálatot, amelyben fia mint a cég igazgatóságának tagja is érintett lehet. A Business Insider korábbi cikkéből azonban kiderült, hogy Biden az amerikai és a nyugat-európai kormányok, továbbá a Nemzetközi Valutalap képviseletében járt el, mert Sokin nem indított eljárásokat az ukrán közéletet átszövő korrupció felderítésére. Más lapok információiból az is kiderült, hogy a Burisma elleni eljárást bőven azelőtt akadályozta, hogy Bidenék a képbe kerültek volna. Így Sokin eltávolításának forszírozásával Biden valójában éppen hogy utat nyitott a cég ügyeinek felderítése előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.10.16 00:34

Szegény Trumpli.....egyre mélyebbre ássa magát. Az 1 bites híveit ez nem tántorítja el, de az ingadozókat meggyőzi arról, hogy ez a figura egy elmebeteg demens hazudozó elképesztő egóval és hatalomvággyal....

Nem csoda, hogy a Kipcsak Pukkandúrral ilyen nagy haverok...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.15 23:03

A Twitter jól térden is lőtte magát ezzel. Óriási a felháborodás. Be is fogják idézni egy bizottsági meghallgatásra a Twitter CEO-t, hogy hogyan képzelik ezt.

A Biden klán botrányai meg csak úgy hömpölyögnek a neten. Ez nagyot fog szólni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.10.15 19:11

A ruszkik nagy gazemberek a B19-es bombázót az atombombát is lopták például. Az ügynökeiket jól fizetik, az amcsik jó néhányat kivégeztek a múltban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.15 16:49

A tegnapi Orosz-Magyar 0-0, az vajon nem féknyúz volt? Már nem tudom, hogy mit hihetek el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html