Váratlan pofont kapott Donald Trump

Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg.
Domokos László, 2019. október 7. hétfő, 18:41
Fotó: MTI/AP

A bíró visszautasította Donald Trump érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól.

Döntését indokolva Victor Marrero bíró leszögezte: "visszataszító", hogy az elnök mentességre hivatkozik. "A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt" - fogalmazott Marrero az MTI beszámolója szerint.

Az elnök a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a végrehajtást. Az ügyvédek szerint a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe - írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. A politikus szerint "soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem".

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.


HOZZÁSZÓLÁSOK