Trump újabb csatát vesztett, kezd sok lenni a rosszból

Nem volt tét nélküli Mike Pence amerikai alelnök és Kamala Harris alelnökjelölt vitája. Mindkét félnek volt egy-egy házi feladata, amit mindenképpen meg kellett oldania, ám Pence-nek volt nehezebb dolga. A meccs előtt nagy nyomás nehezedett rá.
Komócsin Sándor, 2020. október 10. szombat, 11:25
Fotó: Getty Images

Mike Pence az USA alelnöke, a Republikánus Párt alelnökjelöltje nehéz helyzetben ült le vitatkozni Kamala Harrisszel, a demokraták alelnökjelöltjével. Óriási nyomás nehezedett rá az október 7-ei vitát megelőző napok fejleményei nyomán - írta Walt Hickey, a Business Insider publicistája. A kormány amelyben dolgozik kemény harcba bonyolódott a koronavírussal, miután a Fehér Házban gyakorlatilag egy fertőzési gócpont alakult ki, maga az elnök, Donald Trump is beteg lett, és néhány napra kórházba került.

A koronavírus-akciócsoport, amelyet az alelnök vezet nem sok sikert tud felmutatni: az USA-ban összesen több mint 210 ezer ember vesztette az életét koronavírus-betegségben, a járvány pusztító hatást gyakorol az ország gazdaságára. Trump vitája Joe Biden demokrata elnökjelölttel, amely egy héttel előzte meg az alelnökjelöltek összecsapását rosszul sikerült, az amerikaiak többsége úgy vélte, főként ő hibáztatható azért, hogy a résztevevők egymás szavába vágva, egymást sértegetve kaotikus, a demokratikus politikai kultúrához méltatlan szócsatát vívtak.

Vezet az ellenfél

Ez a közvélemény-kutatásokban is megmutatkozott: Biden 7-8 százalékpontos előnye Trumppal szemben a nemzeti szintű összesítésekben átlag 9,5 százalékra emelkedett, ami azt sejteti, hogy ha semmi rendkívüli nem történik a választás napjáig, november 3-áig, akkor a demokrata elnökjelölt megnyeri az elnökválasztást. Ennek tükrében Kamala Harris feladata egyszerű volt: ne hibázzon, ne tegyen semmi olyat, ami veszélyeztetheti a simának látszó meccset, miközben tartsa fenn az ellenfél elnökjelölt-alelnökjelölt párosra nehezedő nyomást.

Pence-re komplexebb feladat várt: mindenekelőtt meg kellett védenie a kormány teljesítményét, miközben rá kellett szorítania Harrist, hogy akkorát bakizzon, amekkora kiüti a biztosítékot a választóknál, és lehetővé teszi, hogy a kampány folytatásában ne arról szóljon a közbeszéd (azaz ne elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről), amiről addig. Pechére egyik célt sem sikerült elérnie - véli a Business Insider cikkírója.

A legerősebb kísérlet

Pence legígéretesebbnek látszó kísérlete a demokrata elnökjelöltpáros palagáz-kitermeléssel kapcsolatos politikájának feszegetése volt. Ez az iparág rendkívül sok munkahelyet kínál Pennsylvania államban, az egyik olyan ingadozó államban, amelynek megnyerése mindkét elnökjelöltnek fontos. A FiveThirtyEight internetes portál szerint, amely elsősorban a közvélemény-kutatásokkal és azok alapján elemzések közlésével foglalkozik, 25 százalék annak esélye, hogy ennek az államnak a szavazási eredménye fogja eldönteni az elnökválasztás kimenetelét.

A választási szimulációk szerint - amelyek jelenleg Biden győzelmét jelzik előre - a demokrata elnökjelölt 85 százalékos eséllyel behúzza Pennsylvania államot is. Ezért aztán Pence azt próbálta bedumálni a nézőknek, hogy a Biden-Harris páros ellenzi a palagáz-kitermelést, ezért ha hatalomra kerül, vissza fogja szorítani ezt az iparágat. Vitapartnere azonban csupán annyit válaszolt erre, hogy Biden támogatja a rétegrepesztéses szénhidrogén-kitermelés technológiájának alkalmazását, ami palagáz és az palaolaj forrása.

A végeredmény

Ha helyzet egyszerű volt a vita előtt: az alelnökjelöltek szócsatájában a döntetlen végeredmény a hosszú távú meccsben vezető Biden-Harris párosnak volt jobb, a Trump-Pence párosnak rosszabb. Főként úgy, hogy az elnökjelöltek első vitáját és Trump megbetegedését követően a demokrata elnökjelölt érezhetően növelte vezetését. És a Pence-Harris szócsatát a legnagyobb jóindulattal sem lehet kihozni Pence nézőpontjából győzelemnek, legfeljebb egy döntetlent könyvelhet el.

Az igazi vesztes azonban Donald Trump volt, aki nagyon szeretné, ha újraválasztanák. A Trump-Pence páros nem csupán az országos szintű népszerűségi versenyben maradt le, hanem a nyugdíjasok körében is, akiknek a 2016-os választási győzelmet köszönhették. Az alelnöki vitán semmi olyan nem történt, ami ezen változtatott volna, miközben szavazásig bő három hét van hátra, s ilyenkor már minden nap számít.

Trumpnak szüksége lett volna arra, hogy alelnöke valami olyasmit produkáljon a javukra, amiről aztán a közösségi médiában napokig folyik a szó. E helyett csak a hajára szált légy keltett feltűnést. Az elnök kezd kifutni az időből, hogy elérje áhított célját, a Fehér Ház-i bársonyszék megtartását, és alelnöke, Pence nem nyert neki legalább egy lélegzetvételnyi időt az ezért folyó harcban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.10.11 11:50

Az USA elnök választás valódi tétje :marad az elvakult, kolomp vezérelt,agyhalott, agymosott birkák vezére, a
népbutító,hazudozó,önimádó , bohócnak tűnő "elnök", vagy visszatér az értelem az ország vezetésébe is !?
Világszerte, a történelem szemétdombjára kellene dobni a Trump féle "politikusokat" ! Pl. Bolsonarot, Kaczynskit,
Orbánt, de akár még a magát nagyformátumu vezetőnek képzelő Boris Johnsont is ! Hol vannak a mai kor
Robespierjei ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.10.10 16:49

Biden előnye napról-napra nő. Ha-ha-ha:))

https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/national/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.10 16:35

@na4: Hát apám, egy ilyen médiaszakértő megnyilvánulására vártunk eddig, mint te. Most már Trump megnyugodhat...azért írj rá twitteren...XDDDD

Ez a jó az alternatív valóságban. Még neked is lehet igazad...XDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.10 16:26

Blabla. Láttam a meccset, Harris össze vissza hadovázott, ködösített, hazudozott, (másnap tele volt a net a hazugságaival, egyik nap ezt mondja, a másik nap meg éppen az ellenkezőjét), Pence nyugodt és tárgyilagos maradt. Végeredmény: Pence felmosta Harris-szel a padlót. Harris ezzel a harmatgyenge performance-szal nagyot segített a republikánusoknak. Hogy a média mit mond, azt pedig lehet kukázni. Az sem igaz, amit kérdeznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.10 16:20

Jajj elnézést Kérek " hírhamisító " Papp Dániltől, hiszen a jó "hírhamisító " munkája elismerése miatt már két éve a " köztévé " vezérigazgatója. Innen is látszik, hogy a gerinctelen, pofátlan teljesítményt honorálja a hatalom...XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html