A kormány "kizárta" a beavatkozás lehetőségét, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nyilvánosan is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az amerikai valuta túlságosan is erős - mondta a gazdasági főtanácsadó.

Az elnök megvitatta "az elmúlt hetek történéseit" a kormányzat gazdasági szakembereivel, és együttesen hozták meg a döntést, hogy nem kerülhet sor "semminemű valutapiaci beavatkozásra" - közölte Kudlow.

A tanácskozáson részt vett Steven Mnuchin pénzügyminiszter is, aki szintén ellenezte a valutapiaci beavatkozást.

Donald Trump az elmúlt napokban többször felvetette a dollár gyöngítésének fontosságát, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok versenytársai exportjuk védelmében "manipulálják nemzeti valutáikat".

Kína és Európa nagyban játssza a valutamanipulációs játékot és közben pénzt pumpál a saját rendszerébe, hogy versenyképes legyen az Egyesült Államokkal - írta Twitteren az amerikai elnök július elején. "Ezzel szembe kell szállnunk, vagy továbbra is csak bábok leszünk, akik leülnek és udvariasan végignézik, ahogyan más országok eljátsszák a kis játékaikat, ahogyan éveken keresztül tették".

Az elnök megjegyzéseire reagálva Kudlow kifejtette: Donald Trump amiatt aggódott, hogy egyes országok "talán leértékelhetik a saját valutájukat, hogy rövid távú, átmeneti kereskedelmi előnyökhöz jussanak". A gazdasági főtanácsadó hozzáfűzte: "ez ugyan nem tetszik nekünk, de arról szó sem lehet, hogy gyöngítsük a dollárt".

Steve Mnuchin pénzügyminiszter a hét elején - szintén a CNBC televízióban - arról beszélt, hogy Washington meg akarja őrizni a dollárt globális tartalékvalutaként. Az erős dollár nagyon fontos, fogalmazott a miniszter, és azt hangsúlyozta, hogy az erős dollár az erős amerikai gazdaság és az erős tőzsde jele - írta az MTI.