Mire készül Trump? Mi lesz még január 20-ig?

Donald Trump január 20-áig még az Egyesült Államok elnöke, és az elemzők csak elképzelni próbálják, mire készülhet a távozásáig hátra lévő napokban. Igaz ugyan, hogy rendezett hatalomátadás-átvételt ígért legutolsó üzenetében, de a rá jellemző homályos beszéd jegyében újra elismételte, hogy szerinte elcsalták a 2020-as elnökválasztást.
Komócsin Sándor, 2021. január 7. csütörtök, 11:05
Fotó: Getty Images

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kilencven perccel azt megelőzően, hogy a rendbontók megostromolták a Kongresszus épületét ugyanezeket az embereket egyértelműen arra bátorította, hogy "soha többé ne engedjék át országukat a gyengeségnek", hogy "mutassanak erőt". Első számú jogásza, Rudi Giuliani szintén támadásra buzdította az elnök rajongóit. A tömeg tagjai, a Make America Great Again mozgalomhoz, a Proud Boys és más szélső jobboldali csoportokhoz tartozók vették a lapot.

Négy évvel azt követően, hogy Trump 2016-os beiktatási beszédében "amerikai vérontásra" figyelmeztetett, megkapta, amit akart. A zendülők, közülük egyesek felfegyverkezve kifosztották a Capitoliumot, megbecstelenítve az amerikai demokráciát - foglalja össze a botrányos fejleményeket Edward Luce, a Financial Times publicistája. Senki sem lehet ezen meglepve, Trump 2020-ban az elnökválasztási kampányban másról sem beszélt, mint hogy a szavazás az amerikai történelem legsimlisebb választása lesz, mióta vesztett még hangosabban harsogja ugyanezt.

Mire készülhet?

Trump a Twitteren és a gyűlésein folyamatosan fűti azt az összeesküvés-elméletet, miszerint az USA-ban hatalom a háttérben ügyködő washingtoni pedofilok kezében van, és immáron az amerikaiak egy jelentős kisebbsége azt hiszi, hogy az elnökválasztást elcsalták. Nem meglepő, hogy egyesek közülük készek voltak megrohamozni a Kongresszust, amely éppen Trump ellenfele, Joe Biden választási győzelmének jóváhagyásáról tárgyalt. Valójában csak az a meglepő, hogy a rendbontók nem voltak jóval többen.

A legfontosabb kérdés most az, mire készülhet még Trump abban a két hétben, amíg még ő az Egyesült Államok elnöke - véli az FT publicistája. Vezető katonai tisztviselők a Pentagonban arról tárgyalnak, hogyan válaszolnának arra, ha Trump megpróbálna szükségállapotot hirdetni az országban egy 1807-es precedensre hivatkozva. Az elnök környezetében vannak olyanok, köztük Michael Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, akik arra biztatják, hogy lépje meg ezt. Miután apja támogatói megrohamozták a Kongresszust, Ivanka Trump amerikai hazafiaknak minősítette a rendbontókat, mielőtt vissza nem vonta twitterüzenetét.

Személyes hűség

Az aggodalom, hogy Trump még előjöhet meglepetésekkel, nem alaptalan, ugyanis a törvényhozás épülete körüli gyalázatos jelenetek ellenére még számos olyan ember mozog egyenruhában a katonai vezetésben, aki személyesen hűséges hozzá. Az egyik oka annak, hogy a zendülő tömeg könnyen lerohanhatta a Capitoliumot az, hogy az épület biztonsági emberei szimpatizáltak velük. Egyesek közülük még szelfiket is készítettek a betolakodókkal.

Újratölthetik a politikai hatlövetűt
Miután Donald Trumpot törölték a közösségi média több felületéről, média-tanácsadója Dan Scavino tette közzé a Twitteren a leköszönő elnök közleményét - írta a 24.hu. Ebben Trump azt írta, hogy bár továbbra sem fogadja el az elnökválasztás végeredményét, de a január 20-ai hatalom-átadás a hagyományoknak megfelelően rendben fog zajlani. Nem hagyott kétséget afelől, hogy politikai pályafutásának még nincs vége. Bejegyzése ugyanis azzal zárul, hogy véget ért az elnöki történelem valaha volt legnagyszerűbb első ciklusa , de ez csak a kezdete annak a harcunknak, hogy ismét naggyá tegyük Amerikát.

Ez éles ellentétben van azzal, milyen keményen léptek fel tavaly júniusban a Black Lives Matter mozgalom tüntetőivel szemben, amikor helyet kellett csinálni a Lafayette sugárúton Trumpnak, hogy részt vegyen aznapi politikai PR-fotózásán. Ha fekete demonstrálók támadtak volna a Capitoliumra, borítékolhatóan golyózáporral találták volna szembe magukat - véli az FT cikkírója.

Lovagolni egy tigrisen

A következő kérdés, hogy hány republikánus politikus lesz kész továbbra is követni Trump "ellopott választás" teóriáját. Mitch McConnell, a szenátus elnöke az utolsó utáni pillanatban visszautasította, hogy támogassa ezt, bírálói szerint a fejlemények tükrében ezt egy nappal korábban kellett volna megtennie. Ted Cruz texasi vagy Josh Hawley missouri szenátorról és vagy száz további társukról ez nem mondható el. Amikor teátrális tiltakozásuk az elnökválasztás elfogadása ellen a támadás miatt félbeszakadt, és a politikusoknak biztonságos helyre kellett menekülniük Mitt Romney utahi szenátor, Trump autoritárius elhajlásainak egyik ismert bírálója, odaszólt nekik: Megkaptátok, amit akartatok.

Nagyon úgy tűnik, hogy éppen ez történt, és azok, akik minden észszerű határon át kitartanak Trump mellett mostantól kezdve nem vakarhatják le magukról, a Kongresszus ellen támadó csürhéről készült videófelvételeket és a tényt, hogy fegyverrel, csőbombákkal felszerelkezve támadtak az amerikai törvényhozásra. Mindez az FT publicistájának John F. Kennedy elnök 1961-ben elmondott beiktatási beszédének egyik mondatát juttatta eszébe: "Azok, akik olyan ostobák, hogy egy tigris hátán lovagolva akarnak hatalomhoz jutni, végül a tigris gyomrában végzik."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tapucika, 2021.01.07 18:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2021.01.07 18:07

@I.N.R.I.: és mi lesz ha kihízzuk az országot ? túlnépesedünk és úgy járunk mint kína ? te milyen fób vagy, hogy csak a keresztényt tudod elviselni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2021.01.07 18:01

@Tapucika: persze, hogy terel, mivel nem akarja elárulni a foglalkozását az adatgyűjtők miatt. a félősebb azt se, hogy hova menne innen, nehogy rendszerellenessé nyilvánítsák. én most válaszolok, csak nem tudom, hogy mire használod, de legyen neked plusz adatod LOL alapból keri szakközepem van, s amerikába megyek, ha megalapoztam a lehetőségét egy ottani kezdésnek. azért amerika, mert ott költekeznek az emberek. szívesen adnak ki pénzt kajára, hobbijukra, s nem az annyát is megtenné egy szaros gatyáért. ott vesznek öreg autókat, gépeket, egyéb cikkeket, itt meg a bankban hagyja megrohadni a pénzét. nem a magyar kövér, nézd meg amerikaiakat. azokon látszódik a jó lét, és bármennyi kajálda, pékség van, mind előtt hosszú sorok állnak. érdekel a kereskedelmi jog, azt is elvégezném kint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tapucika, 2021.01.07 18:00

@OV:
Egy regi politikus velemenye.....(az enyem)

Nagyon szepen leirtad es csak gratulalni tudok!
(Nyertel egy hangszorot)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tapucika, 2021.01.07 17:56

@I.N.R.I.:
Nagyon jot nevettem rajta.......de sajnos igaz!
Isten segitse meg az amerikai nepet es aldja meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html