Trump belépett Észak-Koreába

Donald Trump amerikai elnök a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában (DMZ) találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, kezet fogtak, aztán Kim invitálására első hivatalban lévő amerikai elnökként átlépett rövid időre Észak-Koreába - írja az Index.
Szabó Dániel, 2019. június 30. vasárnap, 09:28
Fotó: AFP

Történelmi lépegetések történtek vasárnap a DMZ-ben: először Donald Trump első amerikai elnökként sétált pár métert észak-koreai földön, majd Kim Dzongun is átjött a déli oldalra, ahol Mun Dzsein dél-koreai elnök is köszöntötte őt.

Átlépni a demarkációs vonalon nagy megtiszteltetés volt - jelentette ki utána Trump, aki  szerint fontos és nagy dolgok történnek a két korea között.

A portál szerint Mun pedig azt mondta, hogy Trumpnak is köszönhetően a demarkációs vonal környéke a konfrontáció helyett a béke szimbóluma is lett.

A Washington és Phenjan közötti tárgyalások holtpontra jutottak azt követően, hogy a két vezető 2019. februári hanoi csúcstalálkozója eredménytelenül zárult. Ugyanakkor Kim és Trump szívhez szóló üzeneteket váltott az elmúlt hetekben, ami azt sejtette, hogy változás jöhet, azaz újrakezdődhetnek a tárgyalások a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK