Trump ezt is meglépte - nem támogatják az abortuszt

A Fehér Ház új rendelkezése értelmében az abortuszt végző klinikák a jövőben nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. február 23. szombat, 07:25
Fotó: Getty Images

A Védd az életet nevű rendelkezés értelmében a női betegeket és betegségeket kezelő, valamint családtervezéssel foglalkozó egészségügyi intézmények nem hajthatnak végre művi terhességmegszakítást, és nem küldhetnek pácienseket abortuszt végző klinikákra sem.

Ahogyan a pénteken végső formába öntött rendelet fogalmaz: "fizikailag és pénzügyileg" egyaránt el kell különülniük az abortusz-klinikáktól annak érdekében, hogy a családtervezési támogatási alapokhoz pályázatot nyújthassanak be. Azok a klinikák, amelyeken abortuszt végeznek, egyáltalán nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra. Az abortuszokat, mint a családtervezés egyik eszközét biztosító Planned parenthood (Tervezett szülőség) nevű szervezet által működtetett klinikák így jelentős szövetségi támogatástól esnek el.

Ez a rendelkezés évente mintegy 60 millió adófizetői dollártól foszthatja meg a Planned parenthoodot - közölte a Fehér Ház döntésének nyilvánosságra kerülése után Twitter-bejegyzésében a Susan B. Anthony List nevű, országos abortuszellenes csoport vezetője. Marjorie Dannenfelser, a szervezet elnöke hangsúlyozta: "a Védd az életet rendelkezés egyetlen centtel sem rövidíti meg a családtervezési alapokat, hanem az adófizetők dollárjait olyan intézményekhez csoportosítja át, amelyek gondoskodnak a nők egészségéről, de nem hajtanak végre abortuszt".

Tony Perkins, a konzervatív Családkutatási tanács elnöke azt emelte ki, hogy az új rendelkezés egyértelmű határt húz a családtervezési programok és az abortusz között. Perkins szervezete szerint a családtervezésnek nem lehet eszköze az abortusz.

Donald Trump döntését konzervatív és abortuszellenes csoportok már régóta szorgalmazták. Hangjuk az elmúlt hetekben felerősödött, elsősorban a New York államban már elfogadott és Virginiában egyelőre csak vitára bocsátott abortusztörvény miatt.

Az új rendelkezés ugyanakkor az abortuszpárti szervezeteket és közszereplőket felháborította. A Planned parenthood szervezet elnöke, Leana Wen lelkiismeretlennek és etikátlannak minősítette Twitter-bejegyzésében. Letitia James, New York államügyésze pedig - szintén mikroblog-bejegyzésben - veszélyesnek és fölöslegesnek nevezte a döntést. A rendelkezés 120 napot ad az érintett egészségügyi intézményeknek, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK