Az amerikai kormányzat részleges bezárása, amely január utolsó pénztekén ért véget több rekordot is megdöntött - kezdik háttérelemzésüket a Financial Times szerkesztői. Ez volt eddig a leghosszabb shutdown a maga 35 napjával, egyben ez volt az első ilyen kötélhúzás az elnök és a kongresszus között, ami egyértelműen az államfő vereségével zárult.

Donald Trump belement, hogy aláírja a költségvetést, amivel lehetővé vált a kormányzati intézmények újraindítása, a már kéthavi fizetésüket hiába váró köztisztviselők bérének kifizetése, miközben egy fillért sem kapott abból az 5, 7 milliárd dollárból, amit a mexikói határkerítés építésére kért. Röviden az elnök elvesztette a csatát, amit feleslegesen kezdeményezett azzal, hogy közölte: nem érdekli, meddig akadályozza a pénzhiány fontos kormányzati intézmények működését, addig nem írja alá a büdzsét, amíg a kongresszus nem veszi be abba a falra fordítható kiadást.

Tovább zuhan

A győztes a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi volt annak ellenére, hogy az ilyen típusú vitákban az elnök tárgyalhat az erő pozíciójából, ment ő függetlenül dönt, neki nem kell biztosítania az USA-ban meglehetősen önálló képviselők megfelelő többségét az akarata érvényesítéséhez. Trump két tévébeszédet tartott a patthelyzet alatt, amelyekben olyan megjegyzéseket tett - például spanyol ajkúak inváziójáról beszélt -, amelyek nem illenek egy amerikai elnökhöz.

Népszerűségi indexe tovább esett. Azzal, hogy engedett Pelosi követelésének miszerint előbb tegye lehetővé a kormányzat újraindítását, mielőtt a falról tárgyalnának, tovább morzsolta le személyes hatalmát. Az FT szakírói szerint gyengébben került ki a vitából, mint amilyen azt megelőzően volt. A mélypont mégis az volt, ahogy Trump és a kormány tagjai a fizetés nélkül maradt több száz ezer köztisztviselőhöz beszéltek.

Egyikük szerint fizetett szabadságot kaptak, hiszen visszamenőleg meg fogják kapni bérüket. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter megkérdőjelezte, hogy valóban rászorulnak-e átmeneti szociális támogatásra, aminek az a szépséghibája, hogy ő maga becslések szerint 700 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. (Ez 160 milliárd forint, amivel a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listáján Széles Gábort megelőzve a 6. lehetne.) Trump egyszer azt mondta, hogy a kényszerszabadságon lévő alkalmazottak ellenzéke, a Demokrata Párt támogatói.

Elszámolta magát

Miután a fizetés nélkül marad közalkalmazottak között voltak olyan FBI-ügynökök, akik az elnök ügyeivel is foglalkoznak, voltak határőrök és légi irányítók is, Trump olyanokkal tolt ki, akikkel nem kellett volna. Az FT szakírói szerint végül azért hátrált meg, mert a shutdown miatt majdnem leállít a forgalom a New York-i La Guardia repülőtéren.

És a válságnak messze nincs vége. Lévén a költségvetést ideiglenesen hagyta jóvá az elnök, ha Trump és Pelosi nem talál tartós megoldást, akkor február közepén kezdődik minden előröl. Rontja ennek esélyét, hogy az elnök mindenképpen be akarja bizonyítani republikánus párttársainak, hogy valójában nem is vesztett eben a csatában, azaz nehezen fog engedni.

A képviselőházi elnök szintén ragaszkodni fog ahhoz a kijelentéséhez, miszerint a fal felhúzása immorális azokkal az emberekkel szemben, akik a hagyományokhoz híven az ígéret földjét látják Észak-Amerikában, illetve ahhoz, hogy nincs értelme a merev védelemnek az elektronikus felügyelet és a bírósági eljárások helyett. A legtöbb bevándorló ugyanis nem a határon át osonva érkezik, hanem vízuma lejárta után nem tér vissza hazájába.

Rendkívüli állapot

Trump a megegyezés hiányában rendkívüli állapotot hirdethet, ami lehetővé teszi, hogy a katonai költségvetésből vegyen el pénzt kedvenc projektjére. Ez a shutdownnál is nagyobb válságot okozhat - vélik az FT szakírói. Szinte biztos, hogy ellenzői a bíróságon támadnának meg egy ilyen döntést. Trump az elmúlt két évben nem tudta megszerezni a kongresszus támogatását a fal építéséhez, pedig eddig a törvényhozás mindkét házában republikánus, azaz kormánypárti többség volt.

Vajon miért gondolja azt, hogy miután az alsóház az ellenzéki demokraták kezébe kerül, több sikerrel járhat ezen a téren? Ráadásul képviselőcsoportjuk a rendkívül tapasztalt és vasfegyelemmel dolgozó Pelosi irányítása alatt áll. Az FT cikkírói nem találnak választ erre a kérdésre. Donald Trump még ingatlanmágnásként és televíziós üzletember sztárként úgy reklámozta magát, hogy művésze az alkukötéseknek. A brit üzleti lap szerkesztősége szerint most úgy tűnik, eljött az ideje, hogy megízlelje a megadás keserű ízét.